Nieuwe methode voorkomt onnodige longkankeroperaties

Het aantal onnodige operaties bij longkankerpatiënten kan gehalveerd worden als gebruik wordt gemaakt van een echo-apparaat dat uitzaaiingen opspoort. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Longkanker is de meest dodelijke vorm van kanker. Patiënten met longkanker zijn gebaat bij het nauwkeurig in kaart brengen van het stadium van de tumor, zodat bepaald kan worden wat de beste behandeling is.

Normaliter wordt met een kijkoperatie gekeken of er uitzaaiingen zijn. Als de lymfeklieren tussen de longen niet zijn aangedaan, is een longoperatie eerste keuze. Bevatten de lymfeklieren wel kankercellen, dan heeft opereren geen zin meer en krijgt de patiënt een combinatie van chemotherapie en bestraling.

Een kijkoperatie is echter niet altijd een heel betrouwbare methode: in 1 op de 5 gevallen worden uitzaaiingen gemist.

Onderzoek onder leiding van longarts dr. Jouke Annema van het LUMC toont aan dat het aanprikken van lymfeklieren in de borstkas, met behulp van geluidsgolven vanuit de luchtpijp en de slokdarm, even goed is en gepaard gaat met minder complicaties in vergelijking met traditioneel onderzoek door middel van een kijkoperatie.

Als beide technieken worden gecombineerd, dan neemt het aantal onnodige longkankeroperaties nog verder af van 18% naar 7%, aldus Annema in dagblad Trouw.

Voordeel van de nieuwe methode is dat hij minder belastend is voor de patiënt. Het is een poliklinische ingreep waarbij de patiënt niet onder narcose hoeft. Alleen als er geen uitzaaiingen worden gevonden, volgt een kijkoperatie.

Bron: LUMC

Lees ook:‘Ook bij kleine uitzaaiingen in de borst chemotherapie’
Lees ook:‘Hooikoorts met slechts 3 prikken te genezen’
Lees ook:‘Onderzoek naar uitzaaiingen darmkanker kan beter’
Lees ook:Nieuwe pijnstillende behandeling uitgezaaide bottumoren
Lees ook:Levende nierdonoren beter af met ‘kijkoperatie’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>