‘Ook Nederlandse artsen googlen hun patiënten’

Ook in Nederland maken artsen, psychologen en andere hulpverleners gebruik van internet om de gangen van hun patiënten na te gaan. Dat stellen ethici Maartje Schermer en Evert van Leeuwen in het Nederlands Dagblad. In de Verenigde Staten gaven psychiaters onlangs toe dat ze regelmatig hun patiënten googlen om er bijvoorbeeld achter te komen of ze worden voorgelogen.

Dat gaat natuurlijk absoluut te ver, zeker als zij daarvoor geen toestemming hebben gevraagd aan de patiënt. Dat vinden ook Schermer en Van Leeuwen. Maar beiden sluiten niet uit dat het ook in Nederland gebeurt.

Ze waarschuwen zorgverleners echter dat ze op die manier de vertrouwensband tussen arts en patiënt kunnen schaden.

Volgens de artsenfederatie KNMG zijn er geen specifieke richtlijnen bestaan voor het googelen van patiënten door artsen. Gedragsregels schrijven wel voor dat een arts niet verder mag doordringen tot de privésfeer van de patiënt dan voor de medische hulp noodzakelijk is.

Maar artsen zullen dus zelf moeten bepalen, waar de grens ligt. Je mag van een professional verwachten dat ze dat doen, maar niks menselijks is een arts vreemd. Het zal dus best wel eens gebeuren dat ze uit nieuwsgierigheid een patiënt googlen.

Het KNMG is echter van mening dat een arts niet op het internet informatie hoort te zoeken die hij ook gewoon van de patiënt zelf kan krijgen.

In de psychiatrie zijn ze het nog niet met elkaar eens. Waar het Nederlands Instituut van  Psychologen (NIP) haar leden ‘ten zeerste afraadt’ om te het googelen naar patiënten, is de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) een heel andere mening toegedaan.

Volgens de NVvP is het internet vrij toegankelijk voor iedereen en dat geldt dus ook voor behandelaars. Toch raden ze wel aan om het eerst even met de patiënt te bespreken voor ze gaan googlen.

Lees ook:‘Artsen behandelen te lang door’
Lees ook:Google helpt artsen bij lastige diagnose
Lees ook:Artsen niet blij met afschaffing rijbewijskeuring ADHD’er
Lees ook:‘Arts mag voorkeur mannelijke of vrouwelijke arts negeren’
Lees ook:Arts wil niet verplicht aan euthanasie meewerken

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Ook Nederlandse artsen googlen hun patiënten’

  1. H.D.B. Go

    Dus de psychiaters geven indirect toe dat ze de ballen verstand van hebben waar ze mee bezig zijn. Ik zal jullie psychiaters nog wat sterker vertellen. Als jullie eens luisteren en ik bedoel werkelijk goed luisteren naar jullie patienten en een vertrouwensband mee opbouwt dan hoeven jullie niet te googlen om na te gaan of je niet belazerd wordt. En bespaar jullie patienten met dat geleuter over religie. Sta eens met jullie psychiatrische poten stevig op de grond in plaats van de moralist te willen uithangen. Dat geldt overigens ook voor de andere medici, zoals de huisartsen. Vooral niet Roomser willen zijn dan de Paus. Dan had je maar naar het Groot Seminarie moeten gaan i.p.v. medicijnen te gaan studeren en aan allerlei God complexen te gaan lijden.

      /   Reply  / 
  2. Weddingcake

    To get good looking wedding cake toppers in time, you can visit http://www.sculptme.ca. This will make your wedding, one to remember. I got my wedding cake toppers there and was surprised by the quality.

    Greetings,

    Albert

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>