‘Artsen behandelen te lang door’

Bijna twee op de drie artsen vinden dat artsen patiënten in de laatste levensfase langer doorbehandelen dan wenselijk is. Dit blijkt uit een online enquête van Medisch Contact onder het KNMG ledenpanel.

De respondenten zien vier belangrijke redenen voor overbehandeling. Ruim de helft zegt dat de arts ‘in de behandelmodus’ staat en graag wil behandelen, precies zoals hem dat geleerd is.

De patiënt heeft te hoge verwachtingen van de behandeling, zegt ruim de helft, en legt zich er niet bij neer dat hij zal sterven (45%). En ook de familie wil dat de arts alles doet om het leven van hun dierbare te rekken (46%).

Arie Kruseman, naast KNMG-voorzitter ook internist-endocrinoloog in het MUMC+, reageert in Medisch Contact: ‘Ik stel me zelf altijd de vraag waaróm ik behandeling inzet. Toch behandel ook ik wel eens langer door dan wenselijk. Dokters hebben de neiging de wereld rooskleuriger voor te stellen dan ze is. Uit een positieve intentie, maar naderhand blijkt dan toch dat ze het beter niet hadden kunnen doen.’

Van de ruim 700 respondenten op de online enquête zegt de overgrote meerderheid (82%) zelf wel eens voor de keuze te staan om een patiënt tegen het einde van diens leven al dan niet door te behandelen.

Van deze groep ‘ervaren’ artsen zegt bijna driekwart (72%) dat de mening van de patiënt ‘altijd’ of ‘vaak’ bepaalt hoe hun beslissing uitvalt. Toch noemt 64% van hen het ‘soms’ moeilijk om met een patiënt over het naderend levenseinde te praten, en vindt maar liefst 67 procent van álle respondenten dat artsen er te lang mee wachten.

‘Nogal wat artsen vinden dat gesprek eng’, weet Job Kievit, chirurg en hoogleraar medische besliskunde aan het LUMC. ‘Het raakt hun eigen angst. Ben je zelf minder bang voor de dood, dan praat je er ook met anderen makkelijker over.’

Binnenkort verschijnt een geactualiseerde versie van de handreiking voor artsen over het tijdig aangaan van een gesprek over het levenseinde.

Bron: KNMG

Lees ook:Arts wil niet verplicht aan euthanasie meewerken
Lees ook:‘Samenwerking tussen artsen kan beter’
Lees ook:Helft van de artsen wel eens afgewezen door patiënt
Lees ook:Artsen plegen vaker zelfmoord
Lees ook:Achmea wil debat over dure kankerbehandelingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>