‘Samenwerking tussen artsen kan beter’

Patiënten vinden het niet erg om door meerdere artsen behandeld te worden, als ze maar goed samenwerken. Als de informatie over klacht en behandeling goed wordt overgedragen, is dit volgens zowel patiënten als artsen geen probleem. Maar afstemming en informatieoverdracht zijn nu vaak nog onder de maat, blijkt uit onderzoek van het het onderzoeksinstituut Nivel en artsenorganisatie KNMG.

Een grote meerderheid van de patiënten (88%) vindt het vervelend als ze niet steeds bij dezelfde arts terechtkunnen. Ook 85% van de artsen ervaart dat als negatief.

Wel denken 60% van de patiënten en 55% van de artsen dat veel patiënten bereid zijn naar een andere arts te gaan als de informatie over de klacht en behandeling maar goed wordt overgedragen, zodat ze niet steeds opnieuw hetzelfde verhaal hoeven te vertellen.

Maar helaas gaat dat vaak fout. Slechts 18% van de patiënten en een kwart van de artsen denkt dat duidelijk is welke arts de zorg coördineert. Verder heeft ruim een kwart van de partiënten geen idee of dit goed is geregeld.

Volgens bijna twee derde is de gebrekkige samenwerking te wijten aan het feit dat artsen niet hebben geleerd om met elkaar samen te werken. Bijna de helft van de artsen (40%) is het hiermee eens.

De uitkomsten van het onderzoek komen overeen met een onderzoek uit 2003. Er is sindsdien geen verbetering zichtbaar.

Bron: Nivel

Lees ook:Patiënt wantrouwt klachtafhandeling
Lees ook:Huisarts benadert klacht te vaak lichamelijk
Lees ook:‘Specialist in deeltijd werkt net zo hard’
Lees ook:‘Artsen controleren te weinig op nierproblemen’
Lees ook:Klagen over de zorg loont vaak niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>