Glaasje alcohol verlaagt kans op diabetes type 2

Volwassen die 1 à 2 glazen alcohol per dag drinken hebben een kleinere kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan geheelonthouders, ook wanneer die zich al houden aan andere leefgewoonten die het risico op diabetes verkleinen. Dit blijkt uit langdurig onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Julius Centrum (UMCU) onder 35.000 volwassenen.

Diabetes type 2, ook wel ouderdomssuikerziekte genoemd, kan vaak voorkomen worden door een gezonde leefstijl. Vier onderdelen van zo’n gezonde leefstijl zijn: het voorkómen van overgewicht, voldoende lichaamsbeweging, niet roken en een uitgebalanceerd voedingspatroon.

Eerdere studies gaven ook een verband tussen matige alcoholconsumptie en een lager risico op diabetes type 2 aan. Maar het was niet bekend of ook mensen die zich al houden aan meerdere gezonde leefgewoonten óók baat hebben bij matige alcoholconsumptie.

Daar richtte het huidige onderzoek zich op. De onderzoekers definieerden matig alcoholgebruik als maximaal 1 drankje per dag voor vrouwen en maximaal 2 voor mannen.

Deelnemers aan het onderzoek die met mate alcohol nuttigden én voldeden aan minstens 3 van de beschermende leefstijlfactoren, bleken 40% minder kans te hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan geheelonthouders.

De resultaten van het onderzoek laten volgens de onderzoekers zien dat matige alcoholconsumptie deel kan uit maken van een gezonde leefstijl om het risico op diabetes type 2 te verkleinen, in aanvulling op meerdere, gezonde leefgewoonten. De bevindingen worden gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Bron: TNO

Lees ook:Witte wijn helpt tegen diabetes
Lees ook:‘Biertje verlaagt kans op diabetes’
Lees ook:Beetje alcohol goed voor het hart
Lees ook:Kaas verlaagt risico op diabetes type 2
Lees ook:Glas bier na niertransplantatie is gezond

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>