‘Zwangere vrouwen moeten meer vette vis eten’

Het advies van de Britse overheid aan zwangere vrouwen om niet vaker dan 2 keer per week vis te eten is ‘uiterst conservatief’. Dat stelt een groep vooraanstaande voedingswetenschappers op basis van recent onderzoek. Daaruit blijkt dat omega-3 vetzuren in vette vis essentieel zijn voor een goede ontwikkeling van de hersenen.

De wetenschappers vrezen dat zwangere vrouwen en hun ongeboren kind met het huidige voedingsadvies – dat dateert uit 2004 – onvoldoende omega-3 vetzuren binnenkrijgen. Zij adviseren om minimaal 3 porties vette vis per week te nuttigen.

Het eten van – liefst vette – vis tijdens de zwangerschap verkleint de kans op hersenproblemen bij kinderen. Maar het nadeel van verse vis is ook dat het vaak vervuild is en gevaarlijke stoffen kan bevatten, zoals PCB’s en dioxines.

Volgens professor Jack Winkler van de Londense Metropolitan University zijn de voordelen van vis echter vele malen groter dan de nadelen.

Hij wijst daarbij op de talloze onderzoeken die er sinds het bestaan van het voedingsadvies zijn gedaan. Daaruit bleek dat vrouwen die meer vis eten dan aanbevolen, daarvan geen gezondheidsschade hebben ondervonden, maar dat de hersenontwikkeling van hun kinderen daarentegen verbeterde.

Volgens zijn collega Michael Crawford bestaan de hersenen, in tegenstelling tot de rest van het lichaam voor het grootste gedeelte uit vet. ‘Hersenen hebben deze vetzuren nodig voor groei en ontwikkeling. We maken ons erg veel zorgen dat dit min of meer wordt genegeerd in het huidige advies.’

‘Als het voedingsadvies niet wordt aangepast, waarbij  meer rekening gehouden wordt met de hersenen, zal het aantal mentale stoornissen groeien tot een alarmerend niveau.’

Bron: Daily Telegraph

Lees ook:Met vette vis kun je beter horen!
Lees ook:Visoliecapsules: zinvol of weggegooid geld?
Lees ook:‘Visolie slikken tijdens de zwangerschap heeft geen effect’
Lees ook:“Junkfood verandert brein”
Lees ook:Omega-3 lijkt alweer op z’n retour

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>