‘Visolie slikken tijdens de zwangerschap heeft geen effect’

Het slikken van omega-3 visolie-vetzuren door zwangere vrouwen lijkt geen effect te hebben op de hersenontwikkeling van het kind. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Saskia van Goor van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor een gezonde (hersen)ontwikkeling. Daarom slikken veel vrouwen visoliecapsules tijdens de zwangerschap. Maar dat lijkt dus weinig zin te hebben.

Van Goor ontdekte wel dat de verhouding tussen verschillende vetzuren omega-3 en omega-6 in de voeding van zwangere vrouwen belangrijk is voor de vroege hersenontwikkeling van het kind.

Vergeleken met vroeger eten we nu veel minder van deze vetzuren, terwijl ons lichaam nog wel grotere hoeveelheden nodig heeft. Om te zorgen dat een kind direct na de geboorte voldoende vetzuren heeft, kregen de moeders in dit onderzoek deze vetzuren.

Een groep kreeg tijdens de zwangerschap en de eerste 3 maanden na de bevalling capsules met DHA (omega-3), een tweede groep slikte DHA en AA (omega-3 en omega-6), een derde groep kreeg geen van deze vetzuren. Uit het onderzoek bleek dat de verhouding tussen deze vetzuren vlak na de geboorte mogelijk een rol speelt in de hersenontwikkeling van het kind.

Dit heeft Van Goor beoordeeld na 3 maanden en na 18 maanden. Een duidelijke conclusie kan echter niet getrokken worden, omdat na 18 maanden geen verschillen werden gevonden tussen de groepen kinderen.

Ook andere onderzoeken laten hooguit kleine positieve effecten van DHA op de ontwikkeling van kinderen zien. Van Goor stelt dat toevoeging van enkelvoudige voedingsstoffen  zoals omega-3, bijvoorbeeld door het slikken van visoliecapsules, waarschijnlijk minder effect heeft dan een goed gevarieerde voeding met verschillende typen voedingsstoffen.

Gezonde voeding met de aanbevolen twee keer per week vis, in combinatie met een gezonde leefstijl, is volgens Van Goor het beste advies voor zwangere vrouwen en hun kinderen.

Bron: UMCG

Lees ook:‘Zwangere vrouwen moeten meer vette vis eten’
Lees ook:Met vette vis kun je beter horen!
Lees ook:Omega-3 verbetert leesvermogen van kinderen
Lees ook:Omega-3 vetzuren als antidepressiva
Lees ook:Omega-3 lijkt alweer op z’n retour

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Visolie slikken tijdens de zwangerschap heeft geen effect’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>