Onderzoek naar sjoemelen met tarieven door orthodontist

Meer dan de helft van de ruim 200 Nederlandse orthodontisten doen zich ten onrechte voor als ‘tandarts’ om zo hogere tarieven in rekening te kunnen brengen bij hun patiënten. De Nederlandse Zorgautoriteit waarschuwt hen zich aan de geldende tarieven te houden en is een onderzoek gestart.

Alle ellende is ontstaan doordat enkele jaren geleden de orthodontietarieven zijn verlaagd. Die tarieven kwamen toen onder die van de tandarts te liggen.

Daardoor ontstond de kromme situatie dat een orthodontist die een jarenlange specialistische opleiding heeft gevolgd, minder in rekening mag brengen voor een beugel dan een ‘gewone’ tandarts.

Dus wat deden de orthodontisten? Ze schreven zich massaal uit als orthodontist uit het register Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) en gingen door als tandarts. Maar velen vergaten daarbij het bordje ‘orthodontist’ van hun praktijk te schroeven, waardoor de patiënt niet langer wist wie of wat hij voor zich had.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil nu gaan optreden tegen die orthodontisten die zich hebben uitgeschreven, maar die titel nog steeds voeren en ondertussen wél de duurdere tandartstarieven in rekening brengen.

Dat de NZa hiertegen optreedt is uiteraard juist, want de orthodontisten overtreden hiermee de wet. Maar de autoriteit zou zich tegelijkertijd eens over die tarieven moeten buigen. Want is natuurlijk heel onrechtvaardig dat een tandarts veel meer geld mag vragen voor een orthodontische behandeling dan de specialist die hiervoor jarenlang heeft doorgeleerd! Dat begrijpt niemand.

Bron: NZa

Lees ook:Tarief van orthodontist gaat fors omlaag
Lees ook:Vijftien ‘tandartsen’ betrapt op titelmisbruik
Lees ook:Orthodontist wordt flink goedkoper
Lees ook:Tandartstarieven gaan iets omlaag
Lees ook:Orthodontist wordt goedkoper

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>