Patiënt ligt steeds korter in het ziekenhuis

De opnameduur in ziekenhuizen wordt steeds korter. Lagen patiënten enkele jaren geleden nog gemiddeld een week in het ziekenhuis, vorig jaar was dat gedaald tot 3,3 dagen. Dat blijkt uit onderzoek van Coppa Consultancy dat in NRC Handelsblad is gepubliceerd.

Tussen ziekenhuizen onderling kan de ligduur nog wel verschillen. Patiënten die in het Zaans Medisch Centrum in Zaandam zijn opgenomen, zijn het snelst thuis. Zij hoeven gemiddeld slechts 2,6 dagen in het ziekenhuis te verblijven. In het UMC Groningen liggen patiënten het langst: 5,8 dagen.

Oorzaak van de daling van de ligduur is de invoering van de marktwerking in 2006, waardoor ziekenhuizen tegenwoordig een vergoeding krijgen per behandeling en niet langer per ligdag. Ziekenhuizen worden daardoor gestimuleerd om het aantal ligdagen zo laag mogelijk te houden.

Ook worden behandelingen tegenwoordig beter op elkaar afgestemd, waardoor patiënten minder lang hoeven wachten op bijvoorbeeld de diagnose, de start van de behandeling en het moment waarop ze beter verklaard zijn. ‘Een patiënt in een ziekenhuis is vooral bezig met wachten’, stelt onderzoeker Bas Bouwman in de krant.

Bron: NRC Handelsblad

Lees ook:Patiënten steeds korter in het ziekenhuis
Lees ook:Patiënt kan steeds sneller naar huis
Lees ook:Goedkope pil geneest longontsteking beter
Lees ook:Spoedeisende hulp komt vaak erg laat
Lees ook:Sterftecijfers ziekenhuizen worden openbaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>