Inspectie in actie tegen falende tandartsen

Het komt zelden voor dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een tandartspraktijk sluit, maar R. Fiereg in Amsterdam maakte het zo bont dat hij gisteren per direct zijn deuren mocht sluiten. Op dezelfde dag liet de inspectie een nep-tandarts in Zaltbommel oppakken. De man werd op heterdaad betrapt toen hij een patiënt aan het behandelen was, terwijl hij niet eens een tandartsdiploma heeft!

In de Amsterdamse praktijk van Fiereg constateerde de IGZ tijdens een onaangekondigd bezoek op 17 september grote tekortkomingen in de praktijk, die ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid opleveren.

Zo lagen schone en vuile instrumenten gewoon door elkaar, werden slechts sporadisch handschoenen en gezichtsmaskers gedragen en werkte de tandarts onbevoegd met röntgenapparatuur. De praktijk blijft gesloten totdat de tandarts naar het oordeel van de inspectie weer verantwoorde zorg kan leveren.

Tijdens een onaangekondigd inspectiebezoek in tandartspraktijk Van Nirway BV in Zaltbommel ontdekte de inspectie gisteren dat de tandarts helemaal niet over een tandartsdiploma beschikt. Zowel de patiënten als de eigen tandartsassistente waren daarvan niet op de hoogte.

De inspectie heeft de politie de gearresteerde man voor verhoor laten meenemen naar het politiebureau en tevens aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. De inspectie overlegt met het Openbaar Ministerie over de mogelijkheid om de praktijk te kunnen sluiten. Ook in deze praktijk was het met de hygiëne belabberd gesteld.

Het onterecht voeren van de titel ‘tandarts’ is in Nederland verboden omdat dit een beschermde titel is, zoals ook bijvoorbeeld huisarts, chirurg, bedrijfsarts beschermde titels zijn. Daarnaast is het handelen van deze nep-tandarts voor de inspectie ook reden om het Openbaar Ministerie te vragen om een strafrechtelijk onderzoek te doen.

Bron: IGZ

Lees ook:Opgepakte ‘tandarts’ heeft Pools diploma
Lees ook:Tandartspraktijk Zaltbommel mag weer open
Lees ook:Inspectie sluit 2 malafide tandartsenpraktijken
Lees ook:Kwaliteit tandarts belangrijker dan prijs
Lees ook:Vijftien ‘tandartsen’ betrapt op titelmisbruik

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>