Geen onnodige uitstrijkjes meer

Vrouwen in Noord-Holland, Flevoland en Gelderland die in 2007 geen gehoor hebben gegeven aan de oproep om een uitstrijkje te laten doen, worden binnenkort mogelijk uitgenodigd om deel te nemen aan een onderzoek naar een vrouwvriendelijke manier om baarmoederhalskanker te voorkomen.

De geselecteerde vrouwen krijgen de komende maanden de HPV-thuistest (Delphi screener) toegestuurd. Daarmee kan de vrouw zelf vaginaal materiaal afnemen, dat per post naar het laboratorium wordt gestuurd voor verder onderzoek.

Voor veel vrouwen is de drempel om naar de huisarts te gaan voor een uitstrijkje te hoog. Voor hen kan de thuistest een oplossing zijn. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat 30% van de vrouwen die niet aan het reguliere bevolkingsonderzoek deelnemen, wel meedoen aan de thuistest.  Ook bleken HPV-testen over het algemeen betrouwbaarder dan het traditionele uitstrijkje.

In dit onderzoek willen het VU medisch centrum in Amsterdam en het UMC St Radboud in Nijmegen kijken of ze het vervolgtraject kunnen verbeteren. Voorheen was het zo dat vrouwen bij wie de thuistest afwijkingen liet zien (positieve uitslag) alsnog voor een aanvullend uitstrijkje naar de huisarts moesten. En, als de uitslag van dit uitstrijkje daartoe wijst, ook nog eens naar de gynaecoloog.

In het huidige onderzoek krijgen vrouwen met een positieve uitslag van de HPV-thuistest opnieuw een test, nu met een biomarker, die ze ook thuis kunnen afnemen. Is deze test wederom positief, dan worden de vrouwen direct doorverwezen naar een gynaecoloog.

Zo worden vrouwen zo min mogelijk belast met onnodige inwendige onderzoeken, terwijl het risico op baarmoederhalskanker wel zo precies mogelijk wordt voorspeld.

Bron: VUmc

Lees ook:Alleen naar gynaecoloog als het écht nodig is
Lees ook:Thuistest effectief in opsporen baarmoederhalskanker
Lees ook:Thuistest vermindert aantal gevallen baarmoederhalskanker
Lees ook:Thuistest voor opsporen baarmoederhalskanker
Lees ook:Thuistest baarmoederhalskanker gaat van start

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>