Mogelijk 500 doden door diabetesmedicijn

In Nederland is het diabetesmedicijn Mediator al sinds 1984 verboden, maar elders in de wereld heeft het geneesmiddel mogelijk honderden mensen het leven gekost. Het Franse geneesmiddelenbureau heeft gisteren bekendgemaakt dat er in de afgelopen 30 jaar misschien wel 500 Fransen zijn overleden na het slikken van de pillen.

Mediator werd voorgeschreven aan diabetespatiënten met overgewicht. Het geneesmiddel zou hongergevoelens onderdrukken. Sinds 1976 hebben zo’n miljoen mensen het medicijn gebruikt.

In Nederland wordt het sinds 1984 al niet meer voorgeschreven, de Verenigde Staten volgden in 1997, het jaar waarin de eerste studies verschenen die aantoonden dat Mediator de kans op een hartkwaal vergrootte. Andere landen volgden in de daaropvolgende jaren, maar in Frankrijk werd Mediator tot eind 2009 voorgeschreven.

Mogelijk met fatale gevolgen. De autoriteiten raden iedereen die het medicijn tussen 2006 en 2009 langer dan 3 maanden hebben gebruikt, aan om voor controle naar hun huisarts te gaan. Het gaat om tienduizenden Fransen.

Bron: AD

Lees ook:Diabetesmedicijn Avandia van de markt gehaald
Lees ook:‘Meer doden door pil Diane-35′
Lees ook:Antipsychotica vergroten kans op sterfte bij dementie
Lees ook:CBG onderzoekt gevaar medicijn Avandia
Lees ook:Diane-35-pil uit handel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>