Antipsychotica vergroten kans op sterfte bij dementie

Sommige antipsychotica leiden tot een grotere sterftekans bij patiënten met dementie. De medicijnen, die een sterk kalmerend effect hebben, worden vaak voorgeschreven aan dementiepatiënten die agressief of verward zijn.

Een studie, gepubliceerd op de website van het British Medical Journal, zegt dat de medicijnen alleen in het uiterste geval gebruikt moeten worden. Volgens deskundigen zijn er betere alternatieven dan antipsychotica.

Wetenschappers van de Harvard Medical School volgden ruim 75000 demente bewoners van verzorgingshuizen die antipsychotica kregen voorgeschreven. Bij sommige medicijnen was de kans op sterfte meer dan twee keer zo groot dan bij risperidone, een medicijn dat bij psychoses wordt voorgeschreven en dat in de studie werd gebruikt als vergelijkingsmiddel.

De onderzoekers concluderen: ‘de data suggereren dat de sterftekans bij deze medicijnen toeneemt bij hogere doses en dat het risico het grootst lijkt te zijn bij haloperidol en het laagst bij quetiapine.’

Door de wijze waarop de studie was opgezet kan niet keihard geconcludeerd worden dat sommige medicijnen meer sterfgevallen veroorzaken, maar wel dat er een verband is.

Volgens Dr. Chris Fox, die onderzoek doet naar dementie aan de University of East Anglia in het Britse Norwich, is het hard nodig dat er alternatieven komen voor de behandeling van mensen met dementie en gedragsproblemen.

Bron: BBC

 

Lees ook:Meer kinderen aan de pillen
Lees ook:Meer meldingen over acute vergiftigingen
Lees ook:Jaarlijks honderden dementen dood door antipsychotica
Lees ook:Kinderen slikken vaker en meer antipsychotica
Lees ook:Goedkoop medicijn het beste bij schizofrenie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>