Jaarlijks honderden dementen dood door antipsychotica

In Nederland sterven jaarlijks tussen de 550 en 760 dementerende ouderen voortijdig door het slikken van antipsychotica. Van deze medicijnen is al jaren bekend dat ze ernstige bijwerkingen hebben, zoals een herseninfarct. Toch krijgen veel dementen in verpleeghuizen ze toegediend om ze ‘rustig’ te houden.

Dat blijkt uit onderzoek van het medische tijdschrift Medisch Contact en dagblad Trouw. Verenso, de Nederlandse vereniging van ouderengeneeskunde, heeft 3 jaar geleden de adviezen over het voorschrijven van medicijnen bij probleemgedrag aangepast. Eerst moeten andere oplossingen worden gezocht, zoals praten, afleiden en een andere bejegening.

Toch worden antipsychotica nog op grote schaal toegepast, ontdekten Medisch Contact en Trouw. Gemiddeld krijg 1 op de 3 dementerenden een antipsychoticum.

Volgens Bert keizer, specialist ouderengeneeskunde, zouden familieleden bij een keuze voor een verpleeghuis- of verzorgingshuis moeten vragen hoe zij omgaan met probleemgedrag en het voorschrijven van antipsychotica. Het zegt in zijn ogen veel over de kwaliteit van een instelling.

Lees meer in Trouw

Lees ook:Antipsychotica vergroten kans op sterfte bij dementie
Lees ook:Tekort aan verpleeghuisartsen dreigt
Lees ook:Kinderen slikken vaker en meer antipsychotica
Lees ook:Goedkoop medicijn het beste bij schizofrenie
Lees ook:Forse stijging medicijngebruik onder kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>