‘Gebrek aan controle in orthopedische chirurgie is groot’

Wie in Nederland een nieuwe heup of knie krijgt of een rugoperatie moet ondergaan, heeft grote kans een prothese geplaatst te krijgen waarvan niet bekend is of de patiënt er baat bij heeft. Met soms desastreuze gevolgen. Dat blijkt uit de reportage 730 dagen pijn die KRO Reporter gisteravond uitzond.

In de uitzending deden enkele patiënten die na het plaatsen van een foute prothese hun leven lang beschadigd zijn, hun verhaal. Het blijkt dat het soort prothese dat je krijgt  sterk afhankelijk is van de contacten die de chirurg heeft met bedrijven die deze protheses maken.

Voormalig AMC-chirurg Henk Been klapte gisteravond voor het eerst uit de school door te stellen dat er in Nederland zeker 10 tot 20 orthopedisch chirurgen zijn die een zogeheten ‘consultancycontract’ hebben afgesloten met een bedrijf dat protheses fabriceert.

Zo’n contract houdt in dat de arts de protheses van dat bedrijf promoot. In ruil daarvoor krijgen hij reizen aangeboden naar congressen  en ziekenhuizen over de hele wereld en krijgt het ziekenhuis waar ze werken korting op de protheses en instrumenten.

De desbetreffende ziekenhuizen weten ervan, vervolgt de voormalig topchirurg, omdat ze ‘er zelf ook baat bij hebben.’ Been had zelf een contract met de medische firma Depuy toen hij bij het AMC werkte.

De Nederlandse Orthopedische Vereniging zegt niet van het bestaan van de contracten te weten en is een onderzoek begonnen.

Orthopedisch chirurg Rudolph Poolman van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam zegt verbijsterd te zijn dat zoveel collega’s protheses plaatsen waarvan niet bekend is of de patiënt er wel beter van wordt.

Hij gaat een website ontwikkelen – www.prothesevergelijker.nl – waarop hij een overzicht wil plaatsen van de te verkrijgen protheses in Nederland. hierop kunnen patiënten zien in welk ziekenhuis ze welke prothese kunnen krijgen, wat de kwaliteit ervan is en of er goed onderzoek naar is gedaan.

Bron: KRO Reporter

Lees ook:Jongere kan nieuwe heup krijgen
Lees ook:Kankerbestrijding: borstkankerzorg is onacceptabel
Lees ook:Fijn , er komt een registratiesysteem borstimplantaten
Lees ook:Iedere borstprothese wordt geregistreerd
Lees ook:Veertig orthopeden hebben banden met de industrie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>