Jongere kan nieuwe heup krijgen

Een nieuwe heup is niet langer voorbehouden aan mensen boven de vijftig. Een nieuw model prothese, de zogeheten ‘fietsbel’, biedt uitkomst voor jongeren met versleten heupen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Vijftien ziekenhuizen beproeven een nieuwe heupprothese die voor jonge patiënten geschikt is. Vooral voor relatief jonge patiënten met heupslijtage zou deze prothese een uitkomst zijn.

Veel orthopeden zijn terughoudend met het plaatsen van een complete kunstheup bij veertigers en vijftigers, omdat een kunstheup na circa vijftien jaar versleten is. Zo’n prothese opnieuw vervangen is lastig en geeft risico op complicaties.

De nieuwe prothese bestaat uit een metalen kapje, dat met een pin in de heupkop wordt geplaatst. In de heupkom wordt ter versteviging een metalen kommetje gezet. Bij plaatsing wordt veel minder bot verwijderd dan bij de plaatsing van een complete kunstheup.

In het buitenland wordt de ‘fietsbel’ al jaren geplaatst. Nederlandse ziekenhuizen zijn voorzichtig. Nu de oorspronkelijk prothese zoveel verbeterd is, durven de artsen het wel aan. Ze willen de prothese echter eerst uitgebreid testen. Komende jaren krijgen vijfhonderd patiënten de nieuwe prothese geplaatst. Daarna wordt langere tijd gekeken of ze pijnklachten houden, hoe goed ze weer kunnen bewegen en of er complicaties, zoals botbreuken, optreden.

Lees ook:‘Gebrek aan controle in orthopedische chirurgie is groot’
Lees ook:Minder dik op de operatietafel
Lees ook:‘Patiënt met heupslijtage moet meer bewegen’
Lees ook:Anticonceptiestaafje faalt: honderden vrouwen zwanger
Lees ook:Kunsttand geeft medicijn vrij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>