‘Patiënt met heupslijtage moet meer bewegen’

Huisartsen laten slechts 10% van de patiënten met overgewicht die last hebben van slijtage van het heupgewricht (artrose) beweeg- en afvalprogramma’s volgen. Dit terwijl internationale richtlijnen voorschrijven dat deze patiënten juist gebaat zijn bij een behandeling gericht op beweging en afvallen. Dat stelt onderzoeker Nienke Paans van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

In haar onderzoek – waarop zij 20 juni promoveert – laat zij zien dat een gecombineerd beweeg- en afvalprogramma vóór de heupoperatie het lichamelijk functioneren van artrosepatiënten met overgewicht verbetert en pijnklachten vermindert. Paans pleit ook voor meer aandacht voor bewegen en afvallen nadat een heupprothese is geplaatst.

Patiënten die last hebben van heupartrose lopen het risico in een vicieuze cirkel terecht te komen. ‘Als het lopen pijn doet vanwege de artrose, gaan mensen beweging vermijden en blijven ze in de stoel zitten. Dan bestaat de kans dat hun gewicht toeneemt. Door dit gebrek aan bewegen, met daarbij de extra belasting van het gewicht op het heupgewricht, zullen de klachten toenemen,’ licht Paans toe.

De artrosepatiënten die deelnamen aan het beweeg- en afvalprogramma voordat zij een kunstheup kregen, konden na verloop van tijd weer beter lopen en lichamelijk functioneren.

Ook vielen ze af. Na 8 maanden waren de deelnemers gemiddeld 5,6 kg lichter en was hun lichaamsvet met 3,3% afgenomen. ‘Het gecombineerde programma voor bewegen en afvallen betekent dat je patiënten met heupartrose meer te bieden hebt dan alleen pijnbestrijding,’ legt Paans uit. ‘Bovendien kan het leiden tot uitstel van de heupoperatie, wat gunstig is omdat een kunstheup maar 10-15 jaar meegaat.’

Paans vindt dat huisartsen beter ondersteund moeten worden in in hun medisch beleid bij heupartrose in de periode voorafgaand aan het plaatsen van een kunstheup. De ontwikkeling van een richtlijn voor huisartsen is daartoe belangrijk. Bewegen en afvallen voor en na de operatie zouden daarin een belangrijke plaats moeten krijgen, aldus Paans.

Bron: UMCG

Lees ook:Blijven oefenen is essentieel bij artrose
Lees ook:Huisarts stuurt patiënt zelden het bos in
Lees ook:Groot onderzoek naar onvruchtbaarheid dikke vrouwen
Lees ook:Jongere kan nieuwe heup krijgen
Lees ook:Bewegen is beste bescherming tegen diabetes type 2

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>