Huisarts werkt vaker in groepspraktijk

Steeds minder huisartsen hebben een solopraktijk. In 2010 werkte 18% van de huisartsen solo, in 2000 was dat nog 35%. Het aantal duo- en groepspraktijken is de afgelopen decennia fors gestegen.

Zo’n 35 jaar geleden lag het aantal huisartsenpraktijken met 2 of meer huisartsen op iets meer dan 20%. Vorig jaar was dat meer dan 80%.

Naast het aantal solopraktijken, neemt ook het aantal huisartsen in duopraktijken af: van 35% in 2000 tot 28% in 2010. Meer dan de helft (54%) van de huisartsen werkt in een groepspraktijk.

Per 1 januari 2010 telde Nederland 7833 zelfstandig gevestigde huisartsen en 1088 huisartsen in een dienstverband, van wie 98% in deeltijd werkt. Vooral vrouwelijke huisartsen werken parttime en in dienstverband.

Het aantal vrouwelijke huisartsen is gestegen van 1961 in 2000 tot 3532 in 2010, een groei van 80%. Het aantal mannen nam in die periode af met 7%. Op dit moment is 40% van de huisartsen is vrouw.

NIVEL-onderzoeker Lammert Hingstman: ‘Veel verschuivingen zijn terug te voeren op het toenemende aantal vrouwelijke huisartsen. Zij werken vaker in deeltijd en ook vaak in dienstverband. Hierdoor neemt het aantal traditionele mannelijke huisartsen met een solopraktijk steeds verder af.’

Bron: Nivel

Lees ook:Huisarts wordt een echt vrouwenberoep
Lees ook:Huisarts doet meer in minder tijd
Lees ook:Tandarts is steeds vaker een vrouw
Lees ook:Huisarts stopt voor zijn 65e
Lees ook:‘Specialist in deeltijd werkt net zo hard’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>