Risico vroeggeboorte door tandvleesontsteking

Zwangere vrouwen die tijdens de zwangerschap doorlopen met een tandvleesontsteking hebben een fors verhoogde kans op een vroeggeboorte of een kind met te laag geboortegewicht, in vergelijking met vrouwen die wel hun tandvleesontsteking vroegtijdig laten behandelen.

‘Vrouwen die zwanger willen worden zouden hun tandvlees moeten na laten kijken of er geen ontstekingen zijn’, waarschuwt de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT).

‘Het advies om goed je gebit te verzorgen als je zwanger bent zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het advies om dan niet te roken en alcohol te gebruiken.’

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat er een duidelijk verband bestaat tussen vergevorderde tandvleesontsteking (parodontitis) bij de moeder en een vroeggeboorte of een kind met een te laag geboortegewicht.

Tot de 35e week heeft het behandelen van tandvleesontsteking nog positieve gevolgen voor het geboortegewicht en het tijdstip van  de geboorte. (Chronische) tandvleesontstekingen ontstaan vaak door matige of slechte mondverzorging.

De NMT geeft op Allesoverhetgebit.nl tips hoe je tijdens de zwangerschap je gebit gezond kunt houden.

Bron: NMT

Lees ook:‘Luchtverontreiniging veroorzaakt geen vroeggeboorte’
Lees ook:Depressieve zwangere blijft vaak roken
Lees ook:Eenderde jonge ouders kent risico vroeggeboorte niet
Lees ook:Zwanger raken? Dan eerst goed tandenpoetsen!
Lees ook:Oncologieverpleegkundigen later zwanger

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>