‘Luchtverontreiniging veroorzaakt geen vroeggeboorte’

Moeders die tijdens hun zwangerschap veelvuldig zijn blootgesteld aan  luchtverontreiniging, hebben geen verhoogd risico op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht. Dat concluderen wetenschappers in de ABCD-studie (Amsterdam Born Children and their Development), een grootschalig en langlopend onderzoek naar de gezondheid, groei en ontwikkeling van kinderen.

De kinderen worden gevolgd vanaf de zwangerschap tot de leeftijd van 20 jaar. Hiervoor zijn tussen januari 2003 en maart  2004 alle zwangere vrouwen in Amsterdam benaderd. Meer dan 8.200 vrouwen nemen deel aan het onderzoek, waarin de GGD Amsterdam, het Academisch Medisch Centrum en verloskundige zorgverleners samenwerken.

In het onderzoek werd geen enkel bewijs gevonden dat blootstelling aan  verkeersgerelateerde luchtverontreiniging tijdens de zwangerschap een negatieve invloed heeft op zwangerschapsuitkomsten, zoals vroeggeboorte, geboortegewicht en een verminderde groei van de ongeboren baby.

Kinderen van moeders die langdurig werden blootgesteld aan hoge stikstofdioxide (NO2) hadden zelfs het hoogste geboortegewicht van alle kinderen in de studie en bevonden zich onder degenen met het laagste risico op een groeiachterstand tijdens de zwangerschap. Ook hadden deze moeders geen verhoogd risico op een vroeggeboorte.

Bron: gezondheid.be

Lees ook:Luchtverontreiniging slecht voor zwangere vrouw én kind
Lees ook:Strengere tabakswet gunstig voor baby’s
Lees ook:Risico vroeggeboorte door tandvleesontsteking
Lees ook:Vitaminepil tijdens zwangerschap zorgt voor grotere baby
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap vergroot kans op dik kind

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>