Betere overlevingskans in ‘ervaren’ ziekenhuis

Wie in een ‘ervaren’ ziekenhuis wordt behandeld voor borstkanker of teelbalkanker heeft een betere overlevingskans dan wie in een minder ervaren ziekenhuis ligt. Is dat verrassend? Nee, maar het is toch één van de conclusies van het Belgische Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) dat de zorgkwaliteit van borst- en teelbalkanker onderzocht. Als patiënt wil je vooral weten in welk ziekenhuis je moet zijn. Maar helaas is wat dat betreft de situatie bij de Belgen hetzelfde als bij ons: die informatie krijg je niet.

Uit het onderzoek blijkt dat de 5-jaarsoverleving tussen 2001 en 2004 licht is verbeterd voor niet-uitgezaaide borstkanker. Afhankelijk van het stadium waarin de kanker zich bevond, overleefde tussen de 93% en 64% van de patiënten de eerste 5 jaar.

Tussen de ziekenhuizen bestaan grote verschillen. Tussen 2004 en 2006 behandelde de helft van de Belgische ziekenhuizen minder dan 50 borstkankerpatiënten per jaar. De 5-jaarsoverleving was beter in ziekenhuizen die jaarlijks minstens 150 patiënten behandelden, dan in ziekenhuizen met minder dan 100 borstkankerpatiënten per jaar.

De patiënten van deze ‘minder ervaren’ ziekenhuizen hadden – bij een zelfde stadium van de tumor – ongeveer 20% meer kans om binnen de 5 jaar te overlijden.

Ook bij teelbalkanker stijgt de overlevingskans (95% na 5 jaar) licht. Opvallend hier is vooral dat meer dan een derde van de ziekenhuizen die patiënten met teelbalkanker behandelen, gemiddeld één teelbalverwijdering of minder per jaar uitvoert.

Dit doet vragen rijzen over de organisatie van de zorg voor deze patiënten, meent de KCE die ervoor pleit om deze zorg te centraliseren in een beperkt aantal ziekenhuizen.

Leuk, al deze informatie. Maar welke ziekenhuizen ‘slecht’ en welke ‘goed’ scoren, vermeldt het rapport niet. En dus heb je als patiënt weinig aan al deze ‘openheid’.

Bron: KCE

Lees ook:66 Ziekenhuizen bekroond met roze lintje
Lees ook:Borstkankerpatiënt kiest voor ziekenhuis in de buurt
Lees ook:Websites van ziekenhuizen zijn onduidelijk
Lees ook:‘Zorg in Nederlandse ziekenhuizen sterk verbeterd’
Lees ook:Borstkankerzorg in Ziekenhuis Amstelland toch niet zo slecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>