Collega’s zwegen over prutswerk neuroloog De Bruin

Artsen in het Waterland Ziekenhuis in Purmerend hebben jarenlang hun mond gehouden terwijl hun collega, orthopedisch chirurg De Bruin, patiënten zwaar dupeerde met zijn experimentele behandelingen. Dat onthulde actualiteitenprogramma Tros Radar vanavond. De Bruin werd vorig jaar ontslagen, na 25 jaar dienst waarin hij tientallen slachtoffers maakte.

In wat zonder twijfel een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek genoemd mag worden, toonde Radar vanavond welke artsen op de hoogte waren van de praktijken van De Bruin.

Het gaat om Dr. Pavlov (orthopeed), Dr. Selen (neuroloog) en Dr. Oey (anesthesist). Zij waren volgens de ruim 300 patiënten die een klacht indienden bij Tros Radar op de hoogte van de missers van De Bruin, maar grepen niet in.

Een van de patiënten die aan woord kwam, was Pieter Druyf (23). Hij werd op zijn vijftiende door dr. De Bruin geopereerd aan een dubbele hernia. Hij heeft nog steeds dagelijks pijn en kan waarschijnlijk nooit meer werken. Druyf: ‘Dr Pavlov zei: Ik zie wel wat er aan de hand is, maar dat moet De Bruin maar tegen je vertellen want die heeft het gedaan.’

Dr. Selen zei tegen enkele patiënten dat hij het prutswerk van Dr. De Bruin moest oplossen. Iets wat Selen echter tegenover Tros Radar hartgrondig ontkent.

In de medische wereld is het not done om uit de school te klappen over een collega. Openlijk kritiek geven op elkaar is uit den boze. Volgens een arts in opleiding die anoniem wil blijven, creëerde Dr. De Bruin een machtspositie voor zichzelf. Hem aanspreken op fouten was lastig.

Een fysiotherapeut die wel bij de Raad van Bestuur van het Waterland Ziekenhuis aan de bel trok, moest dat bekopen. De Bruin zorgde ervoor dat hij geschorst werd, aldus de arts in opleiding.

Collega-artsen lijken zelfs bang voor hem te zijn en wilden dan ook niet met Tros Radar praten. Maar het actualiteitenprogramma probeerde uiteraard wel contact te leggen met de drie genoemde collega’s. Dr. Oey mocht niet meer met de Tros praten, zijn twee collega’s hielden De Bruin – ongelooflijk maar waar – nog steeds de hand boven het hoofd.

Ook Jack Jansen, vorig jaar aangetreden als voorzitter van de Raad van Bestuur van het Waterland Ziekenhuis werd nog aan de tand gevoeld, maar die zegt van niks te weten…

Er komt nu een onafhankelijk onderzoek, maar of collega-artsen die op de hoogte zijn geweest van de praktijken van De Bruin, daadwerkelijk aangepakt gaan worden, is nog maar de vraag.

Hier kun je de uitzending terugkijken.

Bron: Tros Radar

Lees ook:Honderden klachten over IGZ
Lees ook:Meldpunt voor klachten over inspectie gezondheidszorg
Lees ook:Website over winderigheid blijkt een grap van Radar
Lees ook:Nieuw project moet falende artsen helpen
Lees ook:Nep oogarts werkt gewoon door bij Kloes Eye Clinic

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Collega’s zwegen over prutswerk neuroloog De Bruin

 1. H.D.B. Go

  Laat ik nou het bewuste ” radar ” programma gezien hebben over de orthopeed de Bruin. Wat ik niet begrijp is waarom de presentatrice van het programma ” radar ” van de drie artsen die op de hoogte waren van het disfunctioneren van de Bruin nl. Pavlov – orthopeed, Selen – neuroloog en Oey – anesthesist, slechts Selen en Oey aan de schandpaal wil nagelen voor het verzwijgen van de medische blunders van de Bruin. Waarom Pavlov ook niet op aanspreken, want die is per slot van rekening de orthopeed vakcollega van de Bruin? En die ene dame wier naam ik helaas niet kan reproduceren nl. de arts / organisatiedeskundige die het had dat de Bruin problemen had met gezag. Wel mevrouw arts / deskundige u heeft kennelijk nog nooit gehoord van het fenomeen ” God complex “, waar veel medici aan lijden. En dat is nog wat anders dan een Vertikale – of Horizontale organisatie.
  Ik vind persoonlijk dat het hoog tijd wordt dat aan de NL universiteiten bij de vaculteit medicijnen, de hoogleraren en professoren de studenten aan het begin van hun studie en bij het behalen van hun medische bull er nogmaals aan herinnert worden, dat ze maar een stelletje stommelingen zijn en thans gediplomeerde stommelingen. Hopelijk wordt de maatschappij dan verschoond van aan ” God complexen ” lijdende medische elite.

    /   Reply  / 
 2. roos

  Ga als patient niet afwachten tot er van hogerhand misschien ooit iets geregeld wordt, maar laat zelf een beoordeling achter over over uw arts, behandelaar of zorgverlener.
  De site ” http://www.drimpy.com ” biedt daartoe een mogelijkheid.
  Deze site heeft trouwens nog meer leuke mogelijkeden.
  Zeker de moeite van een bezoekje (en eventueel registratie) waard.

    /   Reply  / 
 3. Pingback: Weinig beoordelingsgesprekken bij medisch specialisten | Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>