Nieuw project moet falende artsen helpen


Slecht functionerende artsen opsporen en weer in het gareel krijgen. Dat is wat het nieuwe project SAZ Carrière Support Medisch Specialisten beoogt, een initiatief van 40 kleinere algemene ziekenhuizen. Zo moet verdere emotionele en materiële schade door verkeerd handelen van de arts worden voorkomen.

‘We willen de specialisten die vastlopen onder de arm grijpen en ze de mogelijkheid bieden om tijdelijk in een ander ziekenhuis te werken’, legt directeur Binso Wymenga van het Rivierenland Ziekenhuis Tiel in dagblad Trouw uit. ‘We halen ze uit de omgeving waar het fout dreigt te gaan.’

Best een aardig initiatief, maar of het falende artsen in de categorie Nick Reijnen (Scheper Ziekenhuis) en Cees de Bruin (Waterland Ziekenhuis) kan stoppen is nog maar de vraag. Een arts zal wel zelf moeten inzien dat hij niet goed functioneert en dat het misschien beter is tijdelijk elders te werken. Je kunt hem of haar moeilijk dwingen.

En om de artsen eruit te pikken nog vóór ze vastlopen, heb je collega’s nodig die tijdig aan de bel trekken. Maar helaas is dat niet gebruikelijk in de medische wereld. Daar is kritiek geven op een collega’s,  zeker als het iemand in een hogere functie betreft, not done.

Het is niet voor niks dat mensen als Reijnen en De Bruin jaren lang hun gang konden gaan. Het initiatief klinkt daarom leuk, maar of de uitvoering een succes zal blijken, moet de toekomst uitwijzen. Het zal in ieder geval gepaard moeten gaan met veranderende omgangsvormen in het ziekenhuis.

Bron: Trouw

Lees ook:‘Omstreden chirurg Emmen werkte ook in Duitsland’
Lees ook:Collega’s zwegen over prutswerk neuroloog De Bruin
Lees ook:Specialisten en ziekenhuizen zijn boos op Klink
Lees ook:33 miljoen euro voor ouderen die moeten revalideren
Lees ook:Specialisten gaan elkaar beoordelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>