Specialisten gaan elkaar beoordelen


Collega-artsen, medewerkers en patiënten gaan het functioneren van medisch specialisten beoordelen. Deze individuele evaluaties kunnen ertoe leiden dat artsen verplicht moeten worden bij- of nageschoold. In het uiterste geval kan de specialist zijn baan verliezen.

Dat zegt Berry Kremer, voorzitter van de Commissie Individueel Functioneren Medisch Specialisten en neuroloog aan het UMC st Radboud in Nijmegen. Volgens hem hebben specialisten die onder maat presteren ‘een serieus probleem’. "Deelname wordt verplicht bij de vijfjaarlijkse herregistratie, meedoen is dus onvermijdelijk."

Wanneer een specialist geen herregistratie ontvangt, kan het beroep niet meer worden uitgeoefend. Er wordt gekeken naar technisch kennis, maar ook naar de opstelling jegens de patiënt en managementkwaliteiten. Specialisten worden beoordeeld door collega’s van een andere discipline. De oncoloog kan dan bijvoorbeeld het functioneren van de orthopeed beoordelen. Collega’s, medewerkers en patiënten zullen worden gevraagd een schriftelijke vragenlijst in te vullen over de arts.

Over twee weken beginnen acht ziekenhuizen, verspreid door Nederland, met het testen van de evaluatiemethode. Begin 2007 wordt de groep van acht ziekenhuizen uitgebreid. In 2008 moet het evaluatiesysteem in alle Nederlandse ziekenhuizen operationeel zijn.

Volgens Kremer moet de evaluatie leiden tot betere dokters en een beter functionerende gezondheidszorg. "Dat is ook in het belang van de artsen zelf. In deze tijd van rekenschap en transparantie zal dat aantoonbaar moeten zijn."

Bron: AD

Lees ook:APK voor artsen
Lees ook:‘Ook falende arts op zwarte lijst’
Lees ook:Medisch specialisten voeren op 7 oktober actie
Lees ook:Medisch specialisten gaan actie voeren
Lees ook:Medisch specialist heeft veel te veel macht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>