Drie ziekenhuizen de beste in Elsevier-onderzoek

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein zijn de beste ziekenhuizen van 2011. Volgens Elsevier dan. Het weekblad presenteert vandaag het jaarlijkse onderzoek naar de beste ziekenhuizen van Nederland.

Zes ziekenhuizen krijgen de laagste eindscore: het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, het Deventer Ziekenhuis in Deventer, het Ziekenhuis Talma Sionsberg in Dokkum, het Röpcke Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse en het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal.

Een goed functionerend ziekenhuis is volgens Elsevier een ziekenhuis dat veilig is voor de patiënt, nauwgezet en up-to-date in de medische zorg, betrouwbaar als organisatie, optimaal als begeleider en als voorlichter van de patiënt.

Bij de vergelijking heeft het weekblad gebruik gemaakt van kwaliteitsgegevens die de ziekenhuizen aanleveren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het programma Zichtbare Zorg, waarbij alle partijen uit de zorg betrokken zijn. In totaal zijn de ziekenhuizen beoordeeld op 183 zogeheten prestatie-indicatoren gebruikt.

Nieuw dit jaar is dat ‘volumenormen’ voor aantallen operaties meetellen. Dat wil zeggen dat voor ziekenhuizen en medisch specialisten een minimum aantal behandelingen geldt, willen zij voldoende ervaring hebben om risico’s klein te houden en de kans op slagen groot. De normen zijn opgesteld door chirurgen, cardiologen en urologen. In het onderzoek zijn onder meer borstkankeroperaties, blaasverwijdering en het plaatsen van pacemakers meegenomen.

Bij staaroperatie, heup- en knievervanging en borstkankeroperatie zijn voor het eerst ook de ervaringen van patiënten meegenomen.

Bron: Elsevier

Lees ook:De beste ziekenhuizen van Nederland volgens Elsevier
Lees ook:OLVG beste ziekenhuis volgens Elsevier
Lees ook:Drie ziekenhuizen mogen zich ‘de beste’ noemen
Lees ook:Ziekenhuis hebben zorg rondom borstkanker goed geregeld
Lees ook:Beste ziekenhuis van Nederland staat in Dokkum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>