Drie ziekenhuizen mogen zich ‘de beste’ noemen

Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam en de Ziekenhuisgroep Twente in Hengelo mogen zich van het weekblad Elsevier ‘het beste ziekenhuis van Nederland’ noemen. De drie scoren het hoogst in het onderzoek dat is gebaseerd op openbare informatie van de ziekenhuizen zelf over veilig, zorgvuldig en patiëntgericht werken.

De laagste scores zijn voor het Medisch Centrum Alkmaar, het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Ziekenhuis Röpcke-Zweers in Hardenberg en het Scheper Ziekenhuis in Emmen.

Het weekblad bracht voor het eerst, met ondersteuning van bureau SiRM, alle openbare informatie over ziekenhuizen bij elkaar. Voor de eindbeoordeling is geput uit de ‘prestatie-indicatoren’ van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, uit het programma Zichtbare Zorg en uit gegevens over wachtlijsten.

Toch is de waarde van de ranglijst beperkt. De resultaten geven weer of het ziekenhuis de veiligheid van de patiënt en zorgvuldig werken hoog in het vaandel hebben, of patiënten goed worden voorgelicht en of de administratie in orde is.

Maar helaas niet hoe goed of slecht de dokters in het ziekenhuis zijn en of de patiënt mogelijk extra en onnodig risico loopt op complicaties, infecties of overlijden. Die informatie houden de ziekenhuizen onder de pet.

Sinds enkele jaren wordt de tevredenheid van patiënten gemeten met de zogeheten Customer Quality Index, waarbij in alle ziekenhuizen aan patiënten dezelfde vragen worden gesteld. De patiëntoordelen maken geen deel uit van de eindbeoordeling.

Patiënten zijn het meest tevreden over het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, het Antonius Ziekenhuis in Sneek en De Tjongerschans in Heerenveen. Het Atrium Medisch Centrum in Heerlen krijgt de laagste waardering van patiënten.

Het Medisch Spectrum Twente kwam meest ‘transparante ziekenhuis’ uit de bus; het leverde alle door de overheid gevraagde informatie het meest compleet aan. Juist dit ziekenhuis kwam afgelopen jaar in opspraak omdat het bestuur te lang niet ingreep bij een neuroloog die fout op fout stapelde, en daarover zweeg.

Bron: Elsevier

Lees ook:Drie ziekenhuizen de beste in Elsevier-onderzoek
Lees ook:Oeps foutje! Halve long verwijderd…
Lees ook:Ikazia is meest patiëntvriendelijke ziekenhuis
Lees ook:De beste ziekenhuizen van Nederland volgens Elsevier
Lees ook:Beste patiëntenzorg in CWZ Nijmegen en MC Leeuwarden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>