Beste patiëntenzorg in CWZ Nijmegen en MC Leeuwarden

Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen en het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) zijn volgens de Consumentenbond de ziekenhuizen die de beste patiëntenzorg leveren. De bond heeft anderhalf jaar lang de mate van patiëntvriendelijk werken bij acht veelvoorkomende behandelingen onderzocht en maakt in het decembernummer van de Consumentengids de einduitslag bekend.

De bond beoordeelde samen met patiëntenorganisatie ZonMw de zorg bij borstkanker, hartfalen, diabetes, knie- en heupoperaties, incontinentie, spataderen, amandelen knippen en staaroperaties.

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam weigerde als enige ziekenhuis medewerking aan alle acht onderzoeken, aldus de bond. Het CWZ deed aan alle acht onderzoeken mee en scoorde zeven kee bovengemiddeld op zaken als een geoliede organisatie, goede en tijdige voorlichting en bereikbaarheid.

Het MCL haalde zes bovengemiddelde scores. Het Deventer Ziekenhuis, het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Nij Smellinghe in Drachten behoren eveneens in de bovenste regionen, aldus de Consumentenbond. Van de academische ziekenhuizen scoort het Universitair Medisch Centrum Groningen het best.

De bond stelt dat sommige ziekenhuizen niet meer mee wilden doen aan het onderzoek toen bleek dat ze slecht scoorden. Verder is de bond er verbaasd over dat de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) ziekenhuizen afraadde om mee toe doen, omdat daardoor te veel administratieve rompslomp zou ontstaan.

De Consumentenbond constateert dat er nog steeds ziekenhuizen zijn waar vrouwen eindeloos moeten wachten voordat ze weten of ze borstkanker hebben. Ook trof de bond meldingen van de instellingen waar de behandeling van spataderen afhankelijk is van de behandelend arts, waar ouders niet bij hun kind mogen blijven bij het amandelen knippen en waar patiënten met hartfalen buiten kantooruren geen gehoor meer krijgen. "Er moet nog veel gebeuren", aldus de bond.

Bron: medischcontact.nl

Lees ook:Ene ziekenhuis opereert eerder dan het andere
Lees ook:Zoek een ziekenhuis…op het internet
Lees ook:Pas op met besmet kalfs- en rundvlees
Lees ook:Veel patiënten willen oranje gips
Lees ook:CZ komt met zwarte lijst blaasoperaties

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>