CZ komt met zwarte lijst blaasoperaties

Zorgverzekeraar CZ heeft vandaag de zwarte lijst voor blaasverwijderingsoperaties bekendgemaakt. Met ingang van 2012 sluit CZ met 10 ziekenhuizen geen contract meer voor deze ingrepen omdat de zorg in die instellingen niet voldoet aan de kwaliteitsnormen van de Tilburgse zorgverzekeraar. Nog eens 3 andere ziekenhuizen worden in de gaten gehouden.

Blaasverwijdering brengt een hoog risico van complicaties met zich mee en kans op overlijden van de patiënt. Volgens CZ is er een sterk verband tussen hoe vaak de operatie wordt uitgevoerd en de kwaliteit van de behandeling. Daarom vindt CZ dat een ziekenhuis minstens tien blaasverwijderingen per jaar moet doen.

Ook moet er genoeg gespecialiseerd personeel in het ziekenhuis zijn en moet er ruime ervaring zijn met urineafleidingen.

Volgens CZ leveren twee ziekenhuizen de beste zorg: het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam en Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen. Zij voeren beide meer dan 50 blaasverwijderingsoperaties per jaar uit.

CZ stelde eerder al een lijst op van ziekenhuizen waar de behandeling van borstkanker voor verbetering vatbaar zou zijn. De publicatie van die lijst veroorzaakte toen veel onrust onder ziekenhuizen.

De ziekenhuizen die op dit moment niet voor een contract met CZ in aanmerking komen zijn:

Kennemer Gasthuis *
Orbis Medisch Centrum
Refaja Ziekenhuis *
Saxenburgh Groep
Slotervaartziekenhuis
Spaarne Ziekenhuis *
West Fries Gasthuis *
Wilhelminaziekenhuis *
Ziekenhuis Bernhoven
Ziekenhuis Nij Smellinghe *

De ziekenhuizen met een * hebben aangegeven te willen samenwerken met andere centra om de blaasverwijderingsoperaties te kunnen blijven uitvoeren.

Bron: CZ

Lees ook:Ziekenhuizen klagen over zwarte lijst CZ
Lees ook:AMC niet langer op zwarte lijst CZ
Lees ook:CZ past lijst met ziekenhuizen aan
Lees ook:Veel verschuivingen in zwarte lijst CZ
Lees ook:CZ mag alsnog lijst publiceren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>