Met eenvoudige vragenlijst sneller psychoses te herkennen

Een korte vragenlijst zorgt er voor dat meer psychoses al in een vroeg stadium herkend kunnen worden. Iedereen die zich meldt bij een GGZ-instelling, dient deze vragenlijst in te vullen. Dit is van groot belang, want hoe eerder een psychose wordt herkend en behandeld, hoe gunstiger de prognose. Dit blijkt uit onderzoek van GGZ-medewerker Nynke Boonstra waarop zijn op 10 november promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Boonstra stelde vast dat het invullen van een self-report vragenlijst door alle patiënten die zich bij een GGZ-instelling melden, kan bijdragen aan snellere herkenning van psychosen. In een groep van 246 patiënten die uitgebreid werd onderzocht, bleek bij 26 van hen sprake van psychotische stoornissen. Slechts 10 hiervan (38%) werden als zodanig herkend door de behandelaar, terwijl met de vragenlijst daarnaast nog 14 van de 16 overige patiënten werden opgespoord.

Vroegtijdige behandeling van een psychose heeft een gunstig effect op de prognose. Uit het onderzoek van Boonstra blijkt dat patiënten die binnen 9 maanden na hun psychose een behandeling hiertegen kregen, minder ernstige negatieve symptomen vertonen op korte en langere termijn. Hoe sneller de behandeling start, des te gunstiger.

Boonstra beveelt dan ook aan om de duur van de onbehandelde psychose zo kort mogelijk te houden. Ongeveer 30% van de patiënten heeft een onbehandelde psychoseduur van meer dan 9 maanden. In deze groep zijn dus belangrijke verbeteringen in de prognose mogelijk.

Verschillende factoren zijn van invloed op het tijdstip waarop de behandeling begint. Dit zijn de tijd die het duurt voordat de patiënt hulp zoekt, de tijd die het kost om een psychose te herkennen en de patiënt door te sturen naar een gespecialiseerde GGZ-instelling en de tijd die nodig is om de behandeling te starten.

Boonstra verwachtte dat GGZ-instellingen de symptomen van psychose goed zouden herkennen en nauwelijks zouden bijdragen aan de onbehandelde psychoseduur. Maar de gegevens lieten zien dat de GGZ verantwoordelijk is voor 30% van de totale onbehandelde psychoseduur. De vertraging was het langst voor patiënten bij wie de psychose begon op het moment dat ze al in behandeling waren bij de GGZ.

Bron: UMCG

 

Lees ook:Patiënt onthoudt weinig van eerste gesprek met arts
Lees ook:Hartstilstand niet altijd herkend
Lees ook:‘Ook bij kleine uitzaaiingen in de borst chemotherapie’
Lees ook:Psychose door afslankpillen?
Lees ook:Gen achter blaaskanker ontdekt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>