Gen achter blaaskanker ontdekt

Onderzoekers van het UMC St Radboud in Nijmegen hebben een gen ontdekt dat een rol speelt bij het krijgen van blaaskanker. Het gaat om een variant in het TACC3-gen dat niet alleen duidelijk geassocieerd is met het risico voor blaaskanker, maar ook invloed heeft op de prognose van de ziekte.

Een analyse van meer dan 300.000 DNA-markers – herkenbare stukken DNA – per individu, bij bijna 2000 blaaskankerpatiënten en bij 40.000 controles leverde de ontdekking op.

De bevinding is gecontroleerd in nog eens 2000 patiënten en 6000 controles uit 10 Europese landen. Die controle bevestigde het beeld.

De variant in het TACC3-gen (sommige mensen hebben op die plek een letter T, anderen een A) ligt dichtbij een ander gen, met de naam FGFR3.

Mutaties van FGFR3 worden gevonden in het merendeel van die blaastumoren, die een gunstige prognose hebben. De onderzoekers gingen daarom na of de variant in TACC3 iets te maken zou kunnen hebben met FGFR3.

Dat bleek inderdaad het geval. In weefsel van blaastumoren met een gunstige prognose bleek FGFR3 meer tot expressie te komen bij patiënten met de T-variant.

Bovendien bleken deze patiënten ook veel vaker mutaties te hebben in het FGFR3-gen in hun tumor. Verder blijkt, dat patiënten met de T-variant een grotere kans hebben dat hun tumor na een operatieve verwijdering terugkomt dan patiënten, die de A-variant in hun beide chromosomen hebben.

Blaaskanker is een van de meest voorkomende tumoren, vooral omdat de ziekte na behandeling bij meer dan de helft van de patiënten, vaak meer dan eens, terugkeert. Daarmee is het voor de gezondheidszorg de duurste vorm van kanker.

Bron: UMCN

Lees ook:Tweede geval variant Creutzfeldt-Jakob in Nederland
Lees ook:De ziekte van Alzheimer kun je zien
Lees ook:Nederlander ontdekt nieuwe variant stofwisselingsziekte
Lees ook:Kans op wereldwijde griepepidemie kleiner dan gedacht
Lees ook:Derde dode door variant Creutzfeldt-Jakob in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>