Kans op wereldwijde griepepidemie kleiner dan gedacht


De kans op een nieuwe wereldwijde griepepidemie als gevolg van een mutatie van een variant van de vogelgriep is kleiner dan eerder werd gedacht. Deze conclusie trekt het Amerikaanse centrum voor handhaving en preventie van ziektes (CDC) op basis van eigen onderzoek.

Het gaat om een mutatie van H5N1-variant van de vogelgriep, die voor vogels dodelijk is. Onderzoekers hebben dit virus in proefdieren proberen te versmelten met een redelijk onschuldig mensengriepvirus. Dat zou een voor mensen dodelijke variant kunnen opleveren. Versmelting blijkt zich op deze manier echter moeilijk voor te doen.

De wetenschappers benadrukken wel dat de dreiging van een wereldwijde pandemie hiermee niet weg is. De vogelgriep kan namelijk ook op andere manieren muteren tor een variant die dodelijk is voor mensen, bijvoorbeeld door een spontane mutatie van H5N1.

Bron: Trouw.nl

Lees ook:Weer vogelgriep geconstateerd
Lees ook:Onvruchtbaarheid vergroot kans op agressieve prostaatkanker
Lees ook:‘Grieppandemie komt binnenkort’
Lees ook:Eén portie vis in de week beschermt tegen hartziekte
Lees ook:Chinezen ontdekken resistente variant vogelgriep

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>