Eén portie vis in de week beschermt tegen hartziekte

Vis is goed voor bloed- en hartvaten. De aanbeveling om twee keer per week vis te eten wordt echter door verreweg de meeste Nederlanders niet gehaald. Maar er is goed nieuws! Want al met één portie vis in de week kun je de kans op een dodelijk hartziekte halveren.

Dat blijkt uit een onderzoek van ir. Janette de Goede, waarop zij is gepromoveerd aan de Wageningen University. Zij bestudeerde het eetpatroon van van ruim 20 duizend volwassenen uit Amsterdam, Doetinchem en Maastricht en een registratie van het aantal gevallen van hart- en vaatziekten onder hen, gedurende tien jaar.

Daaruit concludeert zij dat mensen die één portie vis per week eten, de helft minder risico hebben op een dodelijke hartziekte dan mensen die minder dan één keer per maand vis eten.

De resultaten van haar studie sluiten aan bij eerder wetenschappelijk onderzoek, waaruit blijkt dat visvetzuren vooral beschermen tegen ernstige hartritmestoornissen. Die spelen vaak een rol bij een dodelijk hartinfarct.

‘Het lijkt erop dat een kleine hoeveelheid vis(vetzuren) in de voeding al gezondheidswinst kan opleveren. Denk aan één portie per week’, zegt De Goede. ‘Dit is goed nieuws voor mensen en voor het milieu. In Nederland wordt relatief weinig vis gegeten. Voor de meeste Nederlanders is het al lastig om 1x per week vis op het menu te zetten.’

Omega-3-vetzuren komen niet alleen voor in vis, maar ook in plantaardige producten, zoals oliën (onder andere lijnzaadolie en sojaolie) en walnoten. Deze plantaardige variant heet alfa-linoleenzuur en kan mogelijk beschermen tegen beroerte, zo blijkt uit het onderzoek. Dit is het eerste onderzoek naar de inname van alfa-linoleenzuur en het risico op beroerte. Harde conclusies kunnen daarom nog niet uit worden getrokken.

Bron: Voedingscentrum

 

Lees ook:Atkins heeft geen ongunstig effect op risico hartziekte
Lees ook:Minder beroertes door meer groente en fruit
Lees ook:Thee verlaagt kans op beroerte
Lees ook:Snoep minder, en geniet evengoed
Lees ook:Jonge mensen eten nog niet genoeg vis

1 Reacties // Reageer

One thought on “Eén portie vis in de week beschermt tegen hartziekte

  1. Klaartje

    Een goede reden om nog meer vis te eten :)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>