Derde dode door variant Creutzfeldt-Jakob in Nederland

Het was lange tijd stil rond de gekkekoeienziekte BSE. Maar gisteren werd bekend dat er voor de derde keer in ons land iemand is overleden aan de ziekte variant Creutzfeldt-Jakob (vCJD), een zeldzame hersenziekte die je kunt oplopen door het eten van met BSE besmet vlees.

De patiënt – van wie geen gegevens bekend worden gemaakt – is in januari overleden, zo liet het RIVM gisteren weten.

Na onderzoek in het UMC Utrecht en het Nederlandse CJD-expertisecentrum in Rotterdam is bevestigd dat het gaat om variant Creutzfeldt-Jakob.

Op dit moment wordt onderzocht hoe groot de kans is dat de patiënt andere mensen heeft besmet. Het RIVM coördineert dit onderzoek. De gegevens die tot dusver zijn verzameld tonen aan dat deze kans uiterst klein is. De overdracht van mens op mens kan plaatsvinden via besmet bloed of weefsel.

De variant Creutzfeldt-Jakob is een zeer zeldzame hersenziekte. De overdracht van variant Creutzfeldt-Jakob op mensen vindt in de meeste gevallen plaats door de consumptie van besmette vleesproducten.

De ziekte is moeilijk te herkennen; het kan jaren duren voor de diagnose kan worden gesteld. Het is een pijnlijke ziekte die niet te genezen is. Patiënten sterven meestal binnen anderhalf jaar.

Overigens is de kans dat er nog veel mensen door de ziekte worden getroffen, klein. Sinds 2001worden runderen bij de slacht op BSE getest. Ook worden sinds 1997 bij de slacht de meest infectieuze organen, de hersenen en het ruggenmerg van de runderen verzameld en vernietigd om overdracht te voorkomen.

De twee eerdere Nederlandse slachtoffers overleden in 2005 en 2006 aan variant Creutzfeldt-Jakob.

Bron: RIVM


Lees ook:Tweede geval variant Creutzfeldt-Jakob in Nederland
Lees ook:Gekkekoeienziekte komt nauwelijks voor
Lees ook:Tweede slachtoffer ziekte Creutzfeld -Jakob
Lees ook:Opnieuw BSE vastgesteld bij Nederlandse koe
Lees ook:Na twee jaar weer BSE-koe ontdekt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>