Gekkekoeienziekte komt nauwelijks voor

In de periode 1997-2007 zijn er in Nederland slechts drie mensen overleden aan de variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob die ontstaat door het eten van BSE-besmet rundvlees, ook wel gekkekoeienziekte genoemd. Dat zeggen pathologen van het UMC Utrecht.

Zij voerden in die tien jaar in totaal 280 autopsies uit bij patiënten met waarschijnlijke of mogelijke Creutzfeldt-Jakob (CJD). Bij 146 patiënten stelden ze deze prionziekte vast, een besmettelijke hersenziekte waarbij prioneiwitten een ziekmakende vorm aannemen en zich ophopen.

Het betekent dat in Nederland elk jaar tenminste 15 mensen overlijden aan prionziekte CJD. Het werkelijke aantal zal hoger liggen omdat niet alle overledenen onderzocht worden op prionziekten.

Slechts in drie gevallen ging het om ‘nieuwe variant-CJD’ die overgedragen kan worden via BSE-besmet rundvlees. Verder bleken 134 patiënten niet overleden te zijn aan een prionziekte, maar bijvoorbeeld aan de ziekte van Alzheimer of aan een andere vorm van dementie. Sommige vormen daarvan zijn behandelbaar. Casper Jansen van het UMC Utrecht presenteert deze getallen in zijn proefschrift dat hij 21 juni verdedigt.

‘In alle drie nieuwe variant CJD-gevallen gaat het om mensen die in Nederland besmet rundvlees hebben gegeten’, benadrukt neuropatholoog prof.dr. Annemieke Rozemuller-Kwakkel. Zij is als hoogleraar verbonden aan het VUmc en leidt het onderzoek in het Nederlandse Surveillance Centrum voor Prionziekten in Utrecht.

‘Omdat het heel lang duurt voor CJD zich na de besmetting openbaart, betekent het dat we in Nederland ongetwijfeld nog meer gevallen van deze ziekte zullen krijgen. Maar dat zullen er niet veel zijn, misschien vijf.’ Begin jaren negentig is met BSE-besmet rundvlees in de Nederlandse voedselketen terecht gekomen.

De ziekte van Creutzfeldt-Jakob is het bekendste voorbeeld van prionziekten. Mensen kunnen deze ziekte spontaan krijgen, maar kunnen ook besmet raken door het eten van vlees van BSE koeien waar een bijzondere en zeer besmettelijke vorm van ziekmakende prionen in zit. Een definitieve diagnose kan alleen worden gesteld door onderzoek van de hersenen na overlijden.

Bron: UMCU

Lees ook:Derde dode door variant Creutzfeldt-Jakob in Nederland
Lees ook:Tweede geval variant Creutzfeldt-Jakob in Nederland
Lees ook:Tweede slachtoffer ziekte Creutzfeld -Jakob
Lees ook:‘Gekkekoeienziekte’ ontdekt bij vegetariër
Lees ook:Opnieuw BSE vastgesteld bij Nederlandse koe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>