Tweede geval variant Creutzfeldt-Jakob in Nederland

Er is in ons land een nieuw geval van de ziekte variant Creutzfeld-Jakob vastgesteld. Het is de tweede maal dat de menselijke variant van de gekkekoeienziekte BSE opduikt. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag bekend gemaakt. Vorig jaar overleed een Utrechtse vrouw als eerste Nederlander aan de ziekte.

Aan de hand van hersenfoto’s en erfelijk materiaal hebben het Nederlands expertisecentrum bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Europees expertisecentrum in het Schotse Edinburgh de diagnose variant Creutzfeldt-Jakob met grote waarschijnlijkheid vastgesteld.

De nieuwe patiënt heeft de ziekte waarschijnlijk opgelopen door het eten van besmet rundvlees. De ziekte kan ook van mens tot mens overgaan via bloedproducten en instrumenten in ziekenhuizen. Daar is bij deze patiënt echter geen sprake van, is gebleken na onderzoek van het Rotterdamse expertisecentrum en de betrokken GGD.

Bron: pharma.nl

Lees ook:Derde dode door variant Creutzfeldt-Jakob in Nederland
Lees ook:Gekkekoeienziekte komt nauwelijks voor
Lees ook:Tweede slachtoffer ziekte Creutzfeld -Jakob
Lees ook:‘Gekkekoeienziekte’ ontdekt bij vegetariër
Lees ook:Opnieuw BSE vastgesteld bij Nederlandse koe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>