Opnieuw BSE vastgesteld bij Nederlandse koe

Voor de tweede keer dit jaar is er BSE vastgesteld bij een Nederlandse koe. Dat heeft het ministerie van Landbouw bekendgemaakt. Het gaat om een 13 jaar oude koe die op de boerderij is gestorven. De gekkekoeienziekte, zoals BSE ook wel wordt genoemd, is vandaag vastgesteld.

Volgens het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad kunnen we ervan uitgaan dat de komende jaren nog af en toe een BSE-geval wordt aangetroffen.

Die voorspelling baseert het CVI op het feit dat in Nederland nog runderen in leven zijn die geboren zijn voor de Europese voedernorm die op 1 januari 2001 is ingegaan.

Sinds die datum komt er in rundveevoeders geen diermeel meer voor. BSE werd verspreid door besmet diermeel. Volgens het ministerie is de Europese voedernorm zeer effectief gebleken.

Van de in totaal 7.529.000 runderen die in 2009 op BSE getest zijn, werd in slechts 67 gevallen werd de ziekte vastgesteld. Dieren waarbij BSE wordt aangetroffen, komen nooit in de voedselketen.

Uit voorzorg worden ook die delen van koeien die het meest vatbaar zijn voor BSE (zoals de schedel, wervelkolom, amandelen, dunne darm), vernietigd. Ook dat materiaal komt dus niet in de voedselketen.

Mensen die met BSE-besmet vlees eten kunnen de menselijke variant van de gekkekoeienziekte oplopen, de ziekte Creutzfeldt-Jakob.

Bron: ministerie van LNV

Lees ook:Na twee jaar weer BSE-koe ontdekt
Lees ook:‘Gekkekoeienziekte’ ontdekt bij vegetariër
Lees ook:Blauwtongziekte ongevaarlijk voor mensen
Lees ook:Derde dode door variant Creutzfeldt-Jakob in Nederland
Lees ook:Tweede geval variant Creutzfeldt-Jakob in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>