Achmea stopt met extra betalen voor dure operatierobot

Nederland wordt langzaam overspoeld door operatierobots die vooral voor prostaatkanker worden ingezet. Op dit moment zijn er 16, maar er zouden nog enkele exemplaren besteld zijn. En dat terwijl we met twee tot zes apparaten ook toe zouden kunnen.

Nieuwsuur meldde gisteravond dat zorgverzekeraar Achmea vanaf volgend jaar stopt met het extra betalen voor ingrepen met dure operatierobots. Een operatie met de zogeheten Da Vinci Robot is namelijk duurder dan wanneer de ingreep door de handen van de chirurg wordt uitgevoerd. Daar is op zich iets voor te zeggen, maar volgens Achmea is niet aangetoond dat robotoperaties betere resultaten geven. En waarom zou je er dan meer voor betalen?

Volgens chirurgen werkt de Da Vinci Robot nauwkeuriger dan een chirurg. De operatierobots kosten anderhalf tot twee miljoen euro per stuk. Ook zijn ze duur in gebruik. Achmea wil daarom volgend jaar alleen nog maar het tarief van de kijkoperatie vergoed. Willen ziekenhuizen toch met operatierobots blijven opereren, dan moeten ze het verschil zelf bijleggen.

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), dat bepaalt welke zorg voor vergoeding in aanmerking komt, liet in de uitzending weten dat ze denken dat ziekenhuizen de robot vooral aanschaffen als marketingmiddel om patiënten te werven.

Gezien het aantal mensen dat jaarlijks voor een kijkoperatie met de robot in aanmerking komt, zou ons land aan twee apparaten genoeg hebben en is er op dit moment dus sprake van een ‘onwenselijke overcapaciteit’.

Wil je ook nog een landelijke spreiding hebben, dan kom je op vier tot zes apparaten. Een stuk minder dan de 16 die er nu staan en die vaak maar één of twee dagen in de week gebruikt worden.

Het CVZ heeft ook sterke aanwijzingen dat het aantal patiënten dat nu in aanmerking komt voor deze techniek veel groter is dan strikt noodzakelijk is. Daarom pleit de organisatie bij minister Schippers van Volksgezondheid om dit soort nieuwe technieken alleen nog onder voorwaarden toe te laten in het verzekeringspakket.

Bron: Nieuwsuur

Lees ook:Primeur Maastricht: robot voert borstcorrectie uit
Lees ook:Bredaas ziekenhuis neemt operatierobot in gebruik
Lees ook:Achmea kan pgb’s niet uitbetalen
Lees ook:‘Operatierobot beter dan ‘gewone’ kijkoperatie’
Lees ook:TweeSteden Ziekenhuis weigert verzekerden Achmea

1 Reacties // Reageer

One thought on “Achmea stopt met extra betalen voor dure operatierobot

  1. G.deKeizer

    VRESELIJK wat een DOMME intentie om de robot niet meer te vergoeden/ in te willen zetten bij prostaat operaties. Er wordt nu automatisch gekozen voor meer LEED !!!
    Opereren op een vergrotingsschaal van max. 2 a 3 x waar 8 tot 10 x nauwkeuriger mogelijk is.

    Gevolgen :
    Langere ziekenhuis opname wegens grotere operatie wonden.

    Meer bloedverlies, omdat een chirurg maar twee handen heeft en de robot een veelvoud daarvan.

    Meer patienten met incontinentie, welke langdurig of blijvend fysiotherapie nodig zullen hebben.

    Rampzalige verlaging van kwaliteit van leven voor de jongere prostaatkanker gevallen, waarvan er steeds meer opgespoord worden.

    Ik heb mijn operatie – nog op tijd – gehad. Jammer dat Achmea er voor kiest om voor anderen te beslissen dat het ook wel met wat minder levens-kwaliteit en overlevingskansen kan…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>