Minder slaappillen voorgeschreven

Sinds slaappillen niet meer worden vergoed, stellen artsen minder vaak een angst- of slaapstoornis vast bij patiënten. Ook worden bij nieuwe patiënten minder vaak benzodiazepines, zoals de medicijnen heten, voorgeschreven.

Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het Nivel in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Family Medicine.

De Nederlandse overheid schafte begin 2009 de vergoeding voor benzodiazepines af om de kosten en langdurig gebruik te verminderen. Met slaappillen kun je korte periodes van slapeloosheid of angststoornissen overbruggen, maar op de lange duur kunnen ze verslavend zijn en werken ze niet meer. Terwijl honderdduizenden patiënten ze regelmatig gebruiken.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 13.596 patiënten met een angst- of slaapstoornis. Nadat de vergoeding is afgeschaft stelden huisartsen minder nieuwe diagnoses van slaapstoornissen (2.863 in 2009, vergeleken met 3.254 in 2008) en minder nieuwe diagnoses van angststoornissen (3.710 in 2009 vergeleken met 3.769 in 2008).
Bovendien nam het aantal patiënten af dat na de eerste diagnose een benzodiazepine kreeg voorgeschreven. Bij angststoornissen van 34 naar 30% en bij slaapstoornissen van 69 naar 59%. Ook kregen deze patiënten minder vaak een herhaalrecept.

De benzodiazepines verdwenen zelfs uit de top 10 van meest voorgeschreven geneesmiddelen en behoorden tot de top 10 van geneesmiddelen met het sterkst afgenomen aantal voorschriften. De onderzoekers vonden bovendien geen toename in gebruik van de alternatieve behandeling van angststoornis met SSRI’s (Selectieve Serotonine Heropname-remmers).

Nivel-programmaleider Liset van Dijk: ‘Dit betekent, dat je met een overheidsmaatregel artsen in hun voorschrijfgedrag kan beïnvloeden. Je kan nieuw gebruik van slaappillen voorkomen en zo het gebruik terugdringen.’

Bron: Nivel

Lees ook:Schrappen vergoeding geen reden om met slaappillen te stoppen
Lees ook:Ouderen slikken minder slaappillen
Lees ook:Artsen schrijven vaker voorkeursgeneesmiddel voor
Lees ook:Ouderen gebruiken minder slaap- en kalmeringsmiddelen
Lees ook:Meer slaappillen voorgeschreven vanwege crisis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>