Artsen schrijven vaker voorkeursgeneesmiddel voor

Steeds meer artsen schrijven een voorkeursgeneesmiddel voor. Dat is goed nieuws, want daardoor dalen de kosten voor geneesmiddelen. Voor cholesterolverlagers alleen al zijn de kosten tussen 2007 en 2009 met 32% gedaald.

Zorgverzekeraars hebben voor een aantal veel voorkomende aandoeningen, zoals een verhoogd cholesterolgehalte of een verhoogde bloeddruk, zogeheten voorkeursgeneesmiddelen of preferente geneesmiddelen aangewezen. Dat zijn geneesmiddelen die net zo goed zijn als andere merkmedicijnen, maar veel goedkoper zijn.

De cholesterolverlager simvastine is zo’n voorbeeld. Naast simvastatine en pravastatine zijn in Nederland fluvastatine, atorvastatine en rosuvastatine op recept verkrijgbaar. Deze middelen werken ongeveer hetzelfde maar de prijs loopt nogal uiteen.

Daarom schrijft de richtlijn voor huisartsen voor om simvastatine – de goedkoopste statine – voor te schrijven in een dosering van 40mg als eerste voorkeursmiddel bij nieuwe gebruikers, en anders pravastatine.

Zorgverzekeraars kozen er begin 2009 voor hun vergoeding aan de richtlijn te koppelen en simvastatine en pravastatine automatisch te vergoeden. Voor de andere statines moeten patiënten een verklaring van de arts hebben om voor vergoeding in aanmerking te komen.

En dat loont: tussen 2007 en 2009 is het aantal voorgeschreven cholesterolverlagers (statines) met 34,5% toegenomen, maar de totale kosten voor deze middelen daalde in dezelfde periode met 32%. Zo blijkt uit cijfers van het Nivel.

In Limburg, delen van Zuidoost-Brabant en de regio Amersfoort kozen de huisartsen aan het begin van dit jaar 2,5 keer vaker voor het gelijkwaardige maar goedkopere middel simvastatine dan begin 2006.

Bron: Nivel

Lees ook:‘Dure cholesterolpil kost gezondheidszorg miljoenen’
Lees ook:Cholesterolverlagers voorkomen hartaanval
Lees ook:Minder slaappillen voorgeschreven
Lees ook:Vergoeding medicijnen belangrijk bij keuze zorgverzekering
Lees ook:Patienten jarenlang opgelicht door hoge medicijnprijzen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>