Nederlanders mogen meebeslissen over basispakket

Nederlanders mogen in de toekomst meepraten over welke zorg vergoed moet worden vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Onderzoeksinstituut Nivel, het VU medisch centrum in Amsterdam en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben drie methodes getest om de voorkeuren van burgers te peilen. Ze blijken alle drie geschikt.

De vergoeding van zorg via de basisverzekering wordt steeds opnieuw tegen het licht gehouden. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) brengt jaarlijks een ‘pakketadvies’ uit aan de minister van VWS. Dit bevat onder meer adviezen om behandelingen wel of niet in de basisverzekering op te nemen, bijvoorbeeld het plaatsen van buisjes in het trommelvlies of bepaalde geneesmiddelen.

Tot dusver worden deze adviezen opgesteld door een gespecialiseerde commissie en daarna voorgelegd aan een aantal ‘veldpartijen’, zoals artsen- en patiëntenorganisaties. Het college wilde weten of het mogelijk is de voorkeuren van de bevolking mee te nemen in de adviezen.

Er zijn drie methoden getest. Bij de eerste methode kunnen burgers behandelingen ordenen in volgorde van belangrijkheid en waarderen. Bij ordenen staat de belangrijkste bovenaan.

Bij de tweede methode geven burgers aan wat ze zelf maximaal bereid zijn te betalen om een behandeling op te nemen in de basisverzekering. Bij de derde methode stijgt en daalt de hoogte van de totale premie voor het basispakket afhankelijk van wat iemand in de basisverzekering wil hebben. Bijvoorbeeld een stijging met 2,04 euro per jaar voor stamceltherapie. De drie methoden geven een vergelijkbaar beeld van de voorkeuren van verzekerden.

Een grote meerderheid van de burgers wil behandelingen als een steunhart, lasertherapie bij prostaatkanker, thuisdialyse en stamceltherapie in de basisverzekering opnemen (rond de 90%). Bedhoezen tegen huismijtallergie, anti-snurkbeugels of de behandeling van een erectiestoornis zijn met nog geen 50% minder populair, en slechts 20% vindt dat de verwijdering van lichaamshaar na een geslachtsveranderende operatie moet worden vergoed.

Nivel-programmaleider Judith de Jong: ‘Door de oordelen van burgers mee te wegen in de besluitvorming zijn al in een vroeg stadium draagvlak en effect van een maatregel te bepalen. Toch betekent het niet per se dat maatregelen waar maar weinig burgers vóór zijn, automatisch uit het basispakket kunnen worden geschrapt.’

‘Er spelen immers ook andere overwegingen mee dan wat de burger ervan vindt. Ook is het lastig aan te geven waarom burgers de ene behandeling wel en de andere niet in het basispakket willen. Dat is iets wat we in vervolgstudies willen uitzoeken. Het huidige onderzoek was er vooral op gericht de methodes te testen.’

Bron: Nivel

 

Lees ook:Advies: HPV-vaccin niet in basispakket
Lees ook:Laserbehandeling tegen spataderen wordt vergoed
Lees ook:Anticonceptiepil mogelijk uit het basispakket
Lees ook:Gepuzzel omtrent basispakket
Lees ook:Kamer wil toch 3 ivf-behandelingen vergoeden

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nederlanders mogen meebeslissen over basispakket

  1. Zorgverzekering Vrouwen

    Dat werd tijd! Lijkt me een goede ontwikkeling dat consumenten meer inbreng krijgen over de invulling van het basispakket. Het zou een goed idee zijn als dit per doelgroep verschilt (vrouwen/mannen/ouderen/jongeren). Uiteindelijk heeft iedereen andere behoeftes.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>