Veel meer slechte borstimplantaten van PIP

In Nederland lopen mogelijk veel meer vrouwen rond met borstimplantaten van het failliete bedrijf PIP dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Zembla. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) roept naar aanleiding daarvan ook vrouwen die vóór 2001 een borstimplantaat van PIP of M-implants hebben gekregen op om zich te laten controleren.

Zembla zendt vanavond de reportage ‘Operatie proefkonijn’ uit over patiënten die zonder het te weten als proefkonijn worden gebruikt. Zij hebben in hun lichaam hulpmiddelen geplaatst gekregen, zoals een borstimplantaat, een interne defibrillator of een kunststof matje om de bekkenbodem te verstevigen, die een CE-markering hebben.

Dat betekent dat het product veilig is en verkocht mag worden op de Europese markt. Maar uitgebreid wetenschappelijk onderzoek begint pas als de implantaten al worden gebruikt door chirurgen.

En dan blijkt het product soms niet zo veilig en betrouwbaar als gedacht. Zoals bij de PIP-borstimplantaten. De siliconen in die implantaten bleken een grote kans te hebben om te scheuren. Zembla ontdekte dat de Franse fabrikant van de implantaten al veel langer fraudeert dan men tot nu toe aannam.

Eerder dit jaar hoorden meer dan 1000 Nederlandse vrouwen met een PIP-borstimplantaat dat zij een verhoogde kans lopen op ernstige gezondheidsklachten door geknoei met siliconen door de fabrikant. De PIP-implantaten zijn jarenlang gebruikt in Nederlandse ziekenhuizen en klinieken.

De inspectie ging er tot nu van uit dat alleen de vrouwen die vanaf 2001 de PIP-implantaten kregen, risico liepen op implantaten waarmee gefraudeerd is. Dat was namelijk wat de Franse en andere Europese inspecties steeds hadden beweerd. Maar nu blijkt dat er bij PIP zeker sinds 1997 met gevaarlijke implantaten is gewerkt.

De inspectie roept daarom nu ook vrouwen die voor 2001 een borstimplantaat van PIP of M-implants hebben gekregen om om zich te laten controleren door hun arts en – in overleg met de arts – het implantaat eventueel te laten verwijderen. Mogelijk gaat het om enkele duizenden vrouwen meer.

De ZEMBLA-aflevering ‘Operatie proefkonijn’ is vanavond om 21.20 uur te zien bij de VARA op Nederland 2.

Bron: Zembla/IGZ

Lees ook:Inspectie: haal borstimplantaat PIP weg
Lees ook:Chirurgen: geen verbod op borstimplantaten
Lees ook:Geen verhoogd risico PIP-borstimplantaten
Lees ook:Drie klinieken gebruikten geen verboden borstimplantaten
Lees ook:Siliconen borstimplantaten, wel of niet veilig?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Veel meer slechte borstimplantaten van PIP

  1. CitySecret

    Ontdek borstkanker zelf met Breastlight

    AMSTERDAM, 23 maart 2012 – Vrouwen kunnen voortaan zelf testen of ze borstkanker hebben. Dit kan door middel van de Breastlight. Deze wordt op de Nederlandse markt geïntroduceerd door CitySecret.

    De Breastlight is een apparaat dat rood licht uitstraalt waardoor je de bloedvaten in de borst kunt bekijken. Mogelijke abnormaliteiten als een cyste of een verdacht knobbeltje zijn snel vindbaar. Het rode LED-licht is onschadelijk waardoor de Breastlight geschikt is voor veelvuldig gebruik.

    Het apparaat is ook te gebruiken door vrouwen met implantaten die bijvoorbeeld willen weten of ze lekken. Hier was eind vorig jaar ophef over in onder andere Canada en Frankrijk omdat er geen klinische gegevens waren die de effectiviteit bevestigden.

    CitySecret biedt haar klantenbestand tegen hoge kortingspercentages de leukste uitjes, etentjes en bezienswaardigheden aan in hun stad en gebruikt de collectieve koopkracht om een win-win-situatie te creëeren voor zowel de lokale ondernemer als de klanten. Dit doen ze zowel in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht als landelijk.

    Voor meer informatie, ga naar: http://www.citysecret.nl/deal/view/436

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>