‘Macht geneesmiddelenindustrie moet ingeperkt’

De farmaceutische industrie heeft een te grote invloed op de prijs van geneesmiddelen voor zeldzame ziekten. Dat schrijft het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC) in een brief aan minister Schippers van Volksgezondheid. Dat meldt de NOS.

Het ziekenhuis hoopt dat de minister de huidige discussie aangrijpt om afspraken te maken met de fabrikanten over zowel de prijs als de kwaliteit van geneesmiddelen. Ook de toelating tot de geneesmiddelenmarkt moet anders worden geregeld.

Vorige week ontstond onrust toen uit een conceptadvies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) aan minister Schippers bleek dat het adviesorgaan adviseert om dure geneesmiddelen voor de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry niet langer te vergoeden. Een behandeling voor deze zeldzame ziekten kost jaarlijks per patiënt enkele tonnen.

Minister Schippers heeft beloofd met de geneesmiddelenindustrie om de tafel te gaan zitten om over de prijs van de zogeheten weesgeneesmiddelen te praten. Het ontwikkelen van deze geneesmiddelen kost veel geld.

Bovendien is de groep patiënten die voor de medicijnen in aanmerking komt over het algemeen klein, wat ervoor zorgt dat de geneesmiddelen erg duur zijn. Door een gebrek aan concurrentie op de markt, kan de fabrikant de prijs ook op de lange termijn hoog houden.

Het AMC wil dat er een onafhankelijke Europese instantie komt dat onderzoek doet naar de effecten van weesgeneesmiddelen en op basis daarvan bepaalt of de prijs redelijk is voor het behaalde resultaat. De prijs en de richtlijn voor het gebruik van het middel zou dan in heel Europa gelijk moeten zijn.

Nu is het zo dat de Europese Unie farmaceutische bedrijven stimuleert met subsidies en speciale wetgeving om medicijnen te ontwikkelen tegen zeldzame ziekten. Als de middelen door de European Medicines Agency (EMA) worden toegelaten, dan bepalen de nationale overheden zelf – in ons geval het CVZ – of de middelen kosteneffectief zijn.

Daardoor kan het voorkomen dat de geneesmiddelen in het ene land wel worden vergoed en in het andere land niet.

Bron: NOS

Lees ook:Dure medicijnen onder de loep
Lees ook:Medicijnen ziekte van Pompe en Fabry toch vergoed
Lees ook:Zeldzame Ziektendag
Lees ook:Zorgverzekeraars: dure geneesmiddelen blijven vergoeden
Lees ook:Neelie Kroes neemt farmaceutische sector onder de loep

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>