CVZ: dure medicijnen voorlopig vergoeden

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) vindt dat patiënten met de ziekte van Pompe of Fabry voorlopig toch hun dure medicijnen vergoed moeten krijgen. Dat staat in een nieuw conceptadvies aan minister Schippers, waarop de NOS de hand heeft weten te leggen.

Voor huidige patiënten moet er volgens het CVZ een overgangsregeling komen, maar het is niet duidelijk hoe die regeling eruit moet komen te zien.

Nieuwe patiënten krijgen de dure medicijnen niet meer vergoed, als het aan het adviesorgaan ligt. Daarmee houdt het CVZ vast aan zijn oorspronkelijke advies om de vergoeding voor de dure medicijnen tegen de ziekten van Pompe en Fabry uit de basisverzekering te halen.

Ans van der Ploeg van het Erasmus Medisch Centrum, deskundige op het gebied van de ziekte van Pompe, noemt het nieuwe advies wrang. ‘Als dokter wil je graag de beste behandeling geven aan je patiënten. Als je weet dat er een behandeling is die iets doet voor je patiënten en je kunt hem niet geven, dan is dat uitermate wrang.’

Het CVZ wil ook dat de minister van Volksgezondheid gaat onderhandelen met fabrikanten over de prijzen van medicijnen. En er moet een onafhankelijke commissie komen die artsen bij dure behandelingen adviseert bij het starten en stoppen van de behandeling.

Komende vrijdag is er nog een hoorzitting waar alle betrokken partijen nog een keer hun visie mogen geven. Vervolgens stuurt het CVZ over enkele weken het definitieve advies naar de minister van VWS. Een advies van het CVZ wordt in vrijwel alle gevallen door de minister overgenomen.

Bron: NOS

Lees ook:‘Vergoeding dure medicijnen op de helling’
Lees ook:CVZ houdt vast aan advies over dure medicijnen
Lees ook:Medicijnen ziekte van Pompe en Fabry toch vergoed
Lees ook:Artsen bezorgd over vergoeding dure medicijnen
Lees ook:Zijn mensen met de ziekte van Pompe wel gewenst?

1 Reacties // Reageer

One thought on “CVZ: dure medicijnen voorlopig vergoeden

  1. FSIGN

    CVZ spreekt voor haar beurt.
    Aanstaande vrijdag buigt ACP zich over dit concept advies en zal dan alle betrokken partijen consulteren (patienten/artsen/ farmacie/en patienten organisaties)
    Aan de hand van deze hoorzitting zal het APC een advies geven aan CVZ over dit concept en of dit in deze uitvoering naar de minister gaat.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>