‘Vergoeding dure medicijnen op de helling’

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseert de minister van Volksgezondheid om dure medicijnen voor enkele zeldzame ziekten niet langer te vergoeden. Dat staat in twee conceptadviezen aan de minister die in handen zijn van de NOS.

Het gaat om middelen die levenslang gebruikt worden door patiënten met de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry. Bij beide ziekten maken de patiënten bepaalde enzymen onvoldoende aan.

De behandeling voor een patiënt met de ziekte van Fabry kost zo’n 200.000 euro per jaar, die voor de ziekte van Pompe tussen de 400.000-700.000 euro.

De behandelingen worden op dit moment nog volledig vergoed door de basisverzekering, maar het CVZ vindt de behandelingen te duur in verhouding met de resultaten van de behandeling.

Als het aan het CVZ ligt wordt er in de toekomst alleen nog een uitzondering gemaakt voor een heel kleine groep patiënten met de klassieke vorm van Pompe die bij baby’s voorkomt.

De maatregel zou voor circa 60 patiënten met de ziekte van Fabry en ruim 80 patiënten met de ziekte van Pompe betekenen dat zij hun medicijnen niet langer vergoed krijgen.

Het CVZ is nu nog bezig met het verzamelen van reacties van alle betrokken partijen. Eind september, begin oktober zal het college een definitief advies aan de minister uitbrengen. Die volgt de adviezen van het CVZ doorgaans op.

Bron: NOS

Lees ook:CVZ: dure medicijnen voorlopig vergoeden
Lees ook:Artsen bezorgd over vergoeding dure medicijnen
Lees ook:CVZ houdt vast aan advies over dure medicijnen
Lees ook:Medicijnen ziekte van Pompe en Fabry toch vergoed
Lees ook:‘Macht geneesmiddelenindustrie moet ingeperkt’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Vergoeding dure medicijnen op de helling’

  1. Zorgverzekering 2013

    Ben benieuwd wat hier uit gaat komen.Dit heeft twee kanten. Enerzijds zul je kosten besparen, anderzijds benadeel je ernstig zieke mensen.

      /   Reply  / 
  2. rein

    Hoe je het ook bekijkt,maar het is simpelweg een doodvonnis.
    Het is me dan ook onbegrijpelijk dat het CVZ of beter gezegd die mensen achter deze uitspraak ongeschoren wegkomen door voor genocide te pleiten.

    Wikipedia : http://nl.wikipedia.org/wiki/Genocide

    het opzettelijk aan de groep opleggen van levensvoorwaarden die gericht zijn op haar gehele of gedeeltelijke lichamelijke vernietiging;

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>