Meer welvaartsziekten in China door economische groei

Dat we een hoge prijs betalen voor onze groeiende welvaart, wordt nogmaals bevestigd als we naar de Chinese situatie kijken. Dankzij de explosieve economische groei in dat land, leven Chinezen langer, maar zij krijgen ook steeds vaker last van welvaartsziekten, zoals hartkwalen.

Hart- en vaatziekten, ziekten aan de luchtwegen, maar ook verkeersongeluken, vormen inmiddels het grootste gevaar voor de volksgezondheid. In 2001 veroorzaakten niet overdraagbare aandoeningen, zoals beroertes, longziekten en hartproblemen, veertig procent van de bijna negen miljoen sterfgevallen.

De afgelopen vijftig jaar is de gemiddelde levensverwachting in China toegenomen van 35 naar 72 jaar. De economische groei heeft duidelijk bijgedragen aan grote verbeteringen in de gezondheidszorg en ziektes als pokken, difterie en polio doen verdwijnen. Maar heeft tegelijkertijd ook problemen met zich meegebracht, die horen bij hoogontwikkelde landen. Risicofactoren zijn onder meer hoge bloeddruk, roken, drinken, vervuiling en zwaarlijvigheid.

Bron: Trouw

Lees ook:WHO: Pokken in Uganda waarschijnlijk toch waterpokken
Lees ook:Zijn de pokken weer terug?
Lees ook:Nu ook Chinezen te dik
Lees ook:Gevaar door gerecyclede condooms
Lees ook:Giftige kinderkleding uit China

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>