Minder orgaandonaties in 2006

Het aantal orgaandonaties is in 2006 met 7 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder. Ook het aantal transplantaties nam af (8 procent), maar het aantal mensen dat op een wachtlijst staat voor transplantatie is met 1440 nagenoeg gelijk gebleven.

 

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandse Transplantatiestichting (NTS) over 2006. Minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid, die juist bezig is orgaandonatie te stimuleren, heeft de Tweede Kamer maandag geschreven dat de daling nog niet hoeft te betekenen dat zijn aanpak faalt. Misschien is het aantal overledenen dat geschikt is om organen af te staan gedaald, maar cijfers daarover zijn nog niet bekend.

 
Hoogervorst is er altijd tegen geweest Nederlanders te verplichten om na hun dood hun organen af te staan. Nadat bijna twee jaar geleden de Tweede Kamer hem hierin was bijgevallen, beloofde hij zijn best te doen om het aantal geregistreerde donaties te verhogen. Jaarlijks zou het aantal donaties met 10 procent moeten stijgen tot 245 in 2009. In 2006 waren er volgens de cijfers van de NTS 217 orgaandonaties.


Dit jaar krijgen een miljoen Nederlanders een nieuw donorformulier in de bus. Verder heeft Hoogervorst de gemeenten gevraagd burgers die een nieuw paspoort of identiteitskaart komen afhalen een donorformulier mee te geven. Inmiddels heeft 93 procent van de gemeenten aangegeven hieraan mee te willen doen.


Bron: AD.nl

Lees ook:Aantal orgaandonaties in België op recordhoogte
Lees ook:Donorformulier bij paspoort: 100.000 nieuwe donoren
Lees ook:Brabant heeft de meeste orgaandonoren
Lees ook:Steeds minder animo voor orgaandonatie
Lees ook:Recordaantal orgaantransplantaties in 2007

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>