Aantal orgaandonaties in België op recordhoogte

Misschien kan minister Hoogervorst (of diens opvolger)eens bij onze benedenburen gaan kijken hoe zij de orgaandonatie regelen, want de Belgen is het vorig jaar wél gelukt om de wachtlijsten voor orgaandonatie te doen slinken. Bovendien steeg het aantal orgaandonaties in België met maar liefst 15 procent. Eerder deze week meldde ik al op Gezondheid.blog.nl dat het aantal mensen dat in Nederland op een wachtlijst staat voor transplantaties in 2006 nagenoeg gelijk bleef. Het aantal orgaandonaties daalde met 7 procent vergeleken met 2005 en het aantal transplantaties nam met 8 procent af.

In België daarentegen stonden in 2006 negen procent minder mensen op de wachtlijst voor orgaandonatie dan een jaar eerder.  

De campagne 'Beldonor.be', die mensen wil overtuigen zelf donor te worden, werpt duidelijk zijn eerste vruchten af. Sinds de start van de campagne (juni 2005) is het aantal ja-zeggers tegen orgaandonatie nagenoeg verdubbeld; van 33.000 voorheen naar 60.851 nu. Het gaat dan om mensen die naar het gemeentehuis zijn gegaan om te laten optekenen dat ze na hun dood hun organen willen afstaan.

Ook het aantal orgaandonaties is fors gestegen. Eind 2005 waren er 234 orgaandonaties, van niet-levende donoren welteverstaan. Eind 2006 waren dat er 273. Dat is het hoogste aantal ooit gemeten en een stijging met 15 procent.  

Bron: hln.be  

Lees ook:Minder orgaandonaties in 2006
Lees ook:Minder mensen op wachtlijst orgaandonatie
Lees ook:In België wordt wachtlijst donoren wél korter
Lees ook:Betere communicatie leidt tot meer orgaandonaties
Lees ook:Recordaantal orgaantransplantaties in 2007

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>