In België wordt wachtlijst donoren wél korter


Ik blijf het raar vinden dat de Nederlandse overheid er zoveel moeite mee heeft het donorregistratiesysteem aan te passen, om zo meer donoren te werven. Misschien moeten we toch eens kijken hoe onze onderburen het aanpakken, want bij hen slinkt de wachtlijst wél.

In Nederland ben je pas orgaandonor als je jezelf als donor laat registreren. Dit systeem is volgens de Stichting Transplantatie Nu! te vrijblijvend. Op dit moment is slechts eenderde van de Nederlanders in het donorregister ingeschreven. Dat betekent dat van ruim 8,5 miljoen Nederlanders niet bekend is hoe zij over orgaandonatie denken.

België kent al sinds 1987 een 'geen-bezwaar-systeem', dat wil zeggen dat iedereen donor is, tenzij hij of zij expliciet laat registreren dat niet te willen. Daarnaast voerde de overheid de afgelopen jaren diverse campagnes om het aantal donoren te vermeerderen.

En dat lijkt te helpen. In twee jaar tijd is het aantal kandidaat-donoren in België verdubbeld. Als gevolg daarvan is de wachtlijst voor nieuwe organen een stuk korter geworden. In de eerste vier maanden van 2007 werden organen weggenomen bij 105 overleden donoren. Vorig jaar waren dat er over dezelfde periode maar 77.

Het aantal getransplanteerde organen steeg navenant: in die vier maanden werden 173 nieren getransplanteerd tegenover 127 vorig jaar. Harttransplantaties stegen van 21 naar 28, levertransplantaties van 67 naar 88, longtransplantaties van 42 naar 60 en transplantaties van de pancreas van 8 naar 14.

Momenteel staan 845 Belgen op de wachtlijst voor een nier, tegenover 922 vorig jaar. Voor levertransplantaties gaat het om 153 tegenover 218 vorig jaar. 

Bron: hln.be 

 

Lees ook:Meer orgaandonoren in 2012
Lees ook:Flinke stijging levende orgaandonaties
Lees ook:Wachtlijst voor orgaantransplantatie neemt iets af
Lees ook:Aantal orgaantransplantaties neemt toe
Lees ook:Aantal orgaandonaties in België op recordhoogte

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “In België wordt wachtlijst donoren wél korter

  1. Selena

    Go België ;-)
    Ikzelf heb me, de dag dat ik 18 werd, laten registreren als orgaandonor.
    Er is, inderdaad, een wet die zegt dat iedereen automatisch orgaandonor wordt na overlijden maar men moet eerst de familie (of meest naaste personen) contacteren.
    Deze kunnen nog altijd weigeren, maar laat je je op je gemeentehuis (en dan ook het volksregister) registreren als orgaandonor, dan kan je familie dat niet meer tegenhouden.
    Wat ook een goede tactiek was, was dat er enorm veel foldertjes,… werden uitgedeeld bij de mensen thuis waar men uitlegde hoe het allemaal precies in hun werk ging.
    (vb. eerst moeten 3 onafhankelijke dokters verklaren dat je medisch gezien dood bent,…)
    Veel mensen zijn hierdoor gerustgesteld en ik geloof sowieso dat er velen zijn die vinden dat het een plicht is om, na je dood, je organen af te staan en anderen te helpen.
    (Dit is mijn mening ook)

      /   Reply  / 
  2. Fred

    Ik heb mij niet laten registreren. Ik wil eigenlijk geen donor zijn en met andere woorden, compleet de grond ingaan, en niet leeggeplukt. De reden dat ik dit nog niet heb geregistreerd is dat ik bang ben dat als mij ooit iets in het leven zal gebeuren, en ik op een donor lijst kom te staan, ik niets krijg omdat ik zelf als ‘nee’ sta geregisteerd.
    Ik denk dat er een heleboel mensen zijn als mij die om deze reden zich nog niet heben geregisteerd.
    Laat maar weten als het niet zo is…..

      /   Reply  / 
    1. jan

      Het is wel heel erg hypocriet om als je zelf ziek bent wel een donororgaan van iemand anders zou willen hebben, maar zelf geen donor willen zijn. Helaas wordt er op dit moment nog niet gekeken of iemand nu wel of geen donor is. Het zou eerlijker zijn om degene die er zelf voor kiezen om geen donor te willen zijn, zelf ook geen donororgaan mogen ontvangen.

        /   Reply  / 
      1. Fred

        Ik snap dat je dit hypocriet vind. Juist om de reden van jouw laatste zin; “Het zou eerlijker zijn om degene die er zelf voor kiezen om geen donor te willen zijn, zelf ook geen donororgaan mogen ontvangen.” heb ik mij (nog) niet laten registeren. Mijn gevoel zegt ‘Ik ben compleet op de wereld gekomen en zo wil ik er weer vandaan’. Maar ik ben niet tegen orgaan donatie, ik voel me er alleen nog niet confortabel bij. Misschien in de toekomst nog een keer, maar voor nu: Nee

          /   Reply  / 
  3. Clara

    Ik ben 15, en ik wil echt donor worden. Als ik dood ben heb ik toch niets meer aan mijn organen, terwijl anderen juist het hard nodig hebben.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>