Flinke stijging levende orgaandonaties

Het aantal orgaantransplantaties met organen van levende donoren is vorig jaar fors gestegen. In totaal vonden er 471 niertransplantaties plaats en 5 met een deel van de lever. Dat is een stijging van 13% vergeleken met 2009. Dit blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Ook het aantal weefseltransplantaties steeg licht (+4%). Het aantal mensen dat na hun dood een of meerdere organen heeft afgestaan is met 216 nagenoeg gelijk gebleven aan 2009. Die 216 mensen hebben in totaal 639 patiënten geholpen die op de wachtlijst voor een transplantatie stonden.

Hoewel het aantal donoren in 2010 met 216 bijna gelijk is aan 2009, lijkt er toch sprake van een licht positieve tendens. Doordat we steeds ouder worden en gezonder en veiliger leven en bovendien de kwaliteit van de medische zorg toeneemt, zijn steeds minder overledenen medisch geschikt voor donatie. Ondanks dat zijn er in 2010 evenveel donoren en transplantaties als in 2009.

Organen die getransplanteerd kunnen worden zijn hart, lever, longen, nieren, alvleesklier en de dunne darm. Opvallend is de toename van het aantal harttransplantaties. Dat zijn er 45 tegenover 34 in 2009.
Ook het aantal transplantaties met een orgaan (nier of deel van de lever) van een levende donor is gestegen: In 2009 zijn er 417 nier- en 3 levertransplantaties uitgevoerd. In 2010 vinden er 471 niertransplantaties plaats en 5 met een deel van de lever. Dat is een stijging van 13%.

Ook positief is dat de wachtlijst voor niertransplantatie is afgenomen. Wachtten er op 1 januari 2010 nog 900 mensen op een niertransplantatie, op 1 januari 2011 is dat gedaald naar 864. Het aantal wachtende patiënten voor de andere organen is echter gestegen. Hierdoor is de totale wachtlijst per 1 januari 2011 met 4% gegroeid naar 1344 personen.

Bron: Transplantatiestichting

Lees ook:Wachtlijst voor orgaantransplantatie neemt iets af
Lees ook:Aantal orgaantransplantaties neemt toe
Lees ook:Recordaantal orgaantransplantaties in 2007
Lees ook:Aantal orgaandonaties in België op recordhoogte
Lees ook:In België wordt wachtlijst donoren wél korter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>