Jaarlijks duizend jongeren laveloos in het ziekenhuis


Op de eerstehulpafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen belandden sinds 2003 jaarlijks gemiddeld 3800 slachtoffers van alcoholvergiftiging. Zesentwintig procent (980) was tussen de 12 en 23 jaar.
Dat blijkt uit onderzoek van Consument en Veiligheid, uitgevoerd op verzoek van BN/DeStem.


De Stichting Alcoholpreventie (STAP) noemt de cijfers 'shockerend'. "Het is verbijsterend dat de samenleving dit accepteert. De tolerante houding tegenover alcohol is onbegrijpelijk. En dan vallen deze cijfers nog in het niet bij al die gevallen waarbij kinderen half bewusteloos naar huis worden geholpen", zegt Monique Kuunders van STAP.

Consument en Veiligheid is inmiddels een onderzoek gestart naar de relatie tussen alcohol en andere letselgevallen die bij de SEH's (spoedeisende hulp) binnenkomen. Hiervoor maakt zij gebruik van haar eigen databank. Daarin zijn de gegevens van de eerstehulpafdelingen van dertien ziekenhuizen opgeslagen.

Het Lievensbergziekenhuis in Bergen op Zoom is een van die ziekenhuizen. De SEH van het Lievensberg hanteert voor de registratie van de ongevallen die er binnenkomen een Elektronisch Ziekenhuis Informatie Systeem. "In dat systeem wordt ook beschreven wat oorzaak of aanleiding van het ongeval is. Daarin kunnen wij bijvoorbeeld noteren of er bij iemand met een hersenschudding door een val, alcohol in het spel was, " zegt een woordvoerder.

Bron: BN/De Stem 

 

 

Lees ook:Winterweer zorgt voor topdrukte op Spoedeisende Hulp
Lees ook:Steeds meer jongeren kapot door alcohol
Lees ook:Carnaval en gladheid zorgen voor extra drukte bij spoedhulp
Lees ook:Voor elk wissewasje naar de spoedeisende hulp
Lees ook:Menselijk falen meestal oorzaak van fouten op Spoedeisende Hulp

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>